Complot rusesc la Chișinău. Diversiuni în Republica Moldova pentru o iminentă lovitură de stat. Declarațiile președintei Maia Sandu

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby,  și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acțiunile diversioniste ale regimului Putin împotriva Republicii Moldova.

Potrivit oficialului american, acest complot nu iese din tiparele rușilor: “Sunt rapoarte foarte îngrijorãtoare privind tentativa de lovitură de stat în R. Moldova, dar care nu sunt în afara comportamentului ruşilor”.

“Suntem alături de guvernul din R. Moldova şi de poporul moldovean. (…) Nu sunt informaţii independente, dar nu excludem capacitatea şi dorinţa lui Putin de a face asta”.

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că regimul Putin încearcă acum să descurajeze vectorul pro-occidental al țării și să divizeze populația.

Rusia pregătește diversiuni în Republica Moldova pentru a prelua puterea și a abate țara de pe drumul democratic.

Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova: “Autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale, cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.”

Maia Sandu a vorbit, de asemenea, despre planuri rusești concrete, cum ar fi luare de ostatici, atacuri aspra unor instituții, proteste violente de stradă. Lidera moldovenilor a cerut vigilență maximă tuturor instituțiilor și a dat asigurări că se lucrează la măsuri ferme pentru contracararea acestor scenarii.

“Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici.

Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.” Așa a descris Maia Sandu, într-o declarație de presă, scenariul la care lucrează Moscova în perioada imediat următoare.

Potrivit Maiei Sandu, informațiile ucrainene pe această temă, care conțin elemente concrete legate de locuri și de persoane implicate în aceste tentative, au fost confirmate de serviciile de informații moldovenești.

Declarații ale președintei Maia Sandu:

– În ultimele zile a apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui  Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre, Planul Rusiei de a întreprinde actiuni subversive pe teritoriul nostru nu este unul nou.

– Tentative de subminare a statului au fost și în toamna trecută dar nu și-au atins obictivul date fiind intervențiile serviciilor noastre.

– În toamnă s-a pus accent pe criza energetică care trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să ducă la proteste violente. Planul în perioada următoare presupune acțini cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară comuflați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa numitei opoziții se va încerca schimbarea puterii

– Planul presupune folosire persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent

– Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea unor astfel de evenimente și țin lucrurile sub control

-Vreau să rămânem vigilenți și să credem informațiilor oficiale. Încercările Kremlinului să aducă violența în țara noastră nu vor reuși.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *