Un tandem de seisme a panicat România. Pagube după cutremur la Târgu Jiu

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, produs la o adâncime de 40 de kilometri, a avut loc marţi după-amiază, la ora 15.16, în Gorj.

Pagube materiale au fost resimțite în municipiul Târgu Jiu și au fost înregistrate zeci de apeluri la ISU Gorj. Unda de șoc a fost resimțită în toată Oltenia, în Banat și chiar la București. 

Sesimul de marți este cel mai puternic înregistrat în țara noastră în ultimii 5 ani.

A avut epicentrul aproape de localitatea Peștișani, Gorj – la 22 de kilometri de Târgu Jiu, într-o zonă seismică pe care experţii o considerau până acum liniștită.

Ce spune Constantin Ionescu, directorul general al INFP

Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o “surpriză” că zona unde s-a produs seismul de marţi s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică.

“E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (…) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a precizat Constantin Ionescu, într-o conferinţă la Ministerul Afacerilor Interne.

O nouă replică a cutremurului de 5,7 din judeţul Gorj a avut loc marţi la ora 17:47, magnitudinea seismului fiind de 3,9 pe Richter, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Aceasta este a şasea replică a cutremurului major de marţi din judeţul Gorj. Precedentele au avut magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 pe Richter, unul singur fiind localizat în judeţul Dolj.

Luni a avut loc în aceeaşi zonă un cutremur cu magnitudinea de 5,2, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Pagube după cutremur

Două persoane din municipiul Târgu Jiu au fost rănite uşor în timpul cutremurului produs marţi în judeţul Gorj, ele neavând nevoie de internare, a anunţat purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Ţicleanu.

Potrivit acesteia, un bărbat de 43 de ani s-a prezentat la UPU cu un traumatism cranian minor după ce a fost rănit de o bucată din tencuială căzută. S-a prezentat singur la spital şi a precizat că se afla în timpul serviciului.

”A mai fost o femeie de 32 de ani, care a alunecat acasă în timpul cutremurului. Niciunul nu a avut nevoie de internare. S-au mai prezentat cinci pacienţi cu atacuri de panică, nu au avut nevoie de internare”, a mai spus Mihaela Ţicleanu.

În municipiul Târgu Jiu, oamenii care se aflau la Mall-ul din Tg-Jiu au ieșit speriați afară. Sediul Primăriei Târgu Jiu, Prefecturii Gorj și peste zece mașini au fost avariate. De pe sediul Primăriei Târgu Jiu au căzut coșurile din cărămidă. 

Pagube după un nou cutremur cu epicentrul în Gorj. Seismul a avut 5,7 grade

Clădirea primăriei din Târgu Jiu a fost ușor avariată, după ce cărămizi s-au desprins din clădire și au căzut într-o zonă unde se aflau mai multe mașini.

Compania de Apă Oltenia a anunțat că, în urma cutremurului care s-a produs marţi după-amiază în apropierea municipiului Târgu Jiu, a fost afectată zona captării apei de la Izvarna.

”Din acest motiv, este posibil să apară probleme privind calitatea apei potabile, mai exact turbiditate, în următoarele localități de pe traseul aducțiunii Isvarna – Craiova: Câlnic, Telești, Rovinari, Bâlteni, Plopșoru, Țânțăreni și Brănești din județul Gorj, precum și Filiași, Braloștița, Scaești, Brădești, Coțofenii din Dos, Coțofenii din Față, Almăj, Ișalnița și Șimnicu de Sus. Utilizatorii de pe traseul aducțiunii sunt sfătuiţi să evite consumul de apă dacă sesizează modificări ale aspectului acesteia”, se arată într-un comunicat preluat de sursa citată.  

În presa locală din Gorj, au apărut fotografii cu pabugele produse de cutremur. În imagini, se vede cum mai multe cărămizi, tencuiala și alte elemente au căzut de pe clădiri.
Primarul orașului Târgu Jiu a declarat, în direct, la Digi24, că seismul a provocat mai multe pagube. „Mai multe coșuri au căzut de pe clădirea primăriei peste mașinile din curte și facem o evaluare. Am evacuat personalul, dar intensitatea cutremurului a fost foarte mare și durata lui față de cel de ieri”, a spus acesta. Edilul a adăugat că va fi convocat consiliul local pentru situații de urgență.
La Craiova, cutremurul a fost resimțit puternic. În marketuri, produsele au căzut de pe rafturi, fiind înregistrate pagube.

Primele imagini cu pagubele produse de cutremurul de 5,7 la Craiova. Ce s-a  întâmplat într-un supermarket

Angajata unui supermarket a alergat într-un loc sigur când produsele de pe rafturi au început să cadă.

Mișcarea puternică a mai produs pagube și într-un alt magazin. Numeroase sticle s-au spart.

Camerele de supraveghere au suprins spaima unei angajate și într-un alt supermarket.

Clienții unei terase aflate lângă Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” s-au ferit în ultimul moment de bucăţile de zidărie desprinse din imobil.

Tencuială căzută, mașini lovite și sticle sparte în magazine, printre  pagubele produse de cutremur în Târgu Jiu

Un jurnalist din Gorj a publicat pe Facebook imagini cutremurătoare cu biserica din Arcani, grav avariată în urma cutremurului de 5,7 din Oltenia.

În fotografii se vede turla lăcașului de cult, crăpată în mai multe locuri. după seismul care a provocat panică în această zonă a României.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *