Alertă la nivel mondial. Exod „de amploare biblică”. Populaţii obligate la exil. „Pericolul este deosebit de mare”

Secretarul general al ONU a făcut un apel public în care avertizează întreaga omenire că există pericolul unui exod “de o amploare biblică” a populațiilor din mai multe țări ale lumii.

Cauza acestei situații disperate o constituie creșterea nivelului oceanelor în urma încălzirii climei de pe Terra.

În acest context, șeful ONU susține că o măsură urgent trebuie luată la nivel mondial pentru “acoperirea lacunelor” din dreptul internaţional, în ceea ce îi priveşte pe refugiaţi.

“Pericolul este deosebit de mare pentru aproape 900 de milioane de persoane care trăiesc în zone de coastă puţin înalte – adică o persoană din zece de pe Terra – a declarat Antonio Guterres în faţa Consiliului de Securitate al ONU. “Comunităţile care trăiesc în zone puţin înalte şi din ţări întregi ar putea să dispară pentru totdeauna”, a adăugat el. “Am fi martorii unui exod în masă al unor populaţii întregi, de o amploare biblică”, a mai spus Antonio Guterres.

Țările expuse

În timp ce anumite mici state insulare, puţin populate, riscă să dispară complet de pe hartă, impactul creşterii nivelului mării, provocat de topirea gheţarilor, de expansiunea oceanului care se încălzeşte şi, de acum înainte, mai ales de topirea calotelor glaciare, este unul mult mai amplu. “Oricare ar fi scenariul avut în vedere, ţări precum Bangladesh, China, India şi Ţările de Jos sunt expuse în faţa riscului”, a insistat Antonio Guterres. “Megalopolisuri de pe toate continentele vor suferi grave impacturi, precum Cairo, Lagos, Maputo, Bangkok, Dacca, Jakarta, Mumbai, Shanghai, Copenhaga, Londra, Los Angeles, New York, Buenos Aires şi Santiago de Chile”, a adăugat secretarul general al ONU.

Potrivit Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), nivelul mării a crescut cu 15-25 de centimetri între 1900 şi 2018 şi ar trebui să crească cu 43 de centimetri până în 2100 într-o lume mai caldă cu +2 grade Celsius în raport cu era preindustrială şi cu 84 de centimetri într-o lume a cărei climă se va încălzi cu 3 sau cu 4 grade Celsius în raport cu era preindustrială.

Creşterea nivelului apei

Creşterea nivelului apei, dincolo de acoperirea unor zone, este însoţită de o înmulţire a furtunilor şi a inundaţiilor: apa şi pământul sunt contaminate cu sare, făcând ca anumite terenuri să devină de nelocuit chiar cu mult timp înainte de a fi complet acoperite de către ape.

În acest context al populaţiilor care vor fi obligate la exil, secretarul general al ONU a lansat un apel pentru “acoperirea lacunelor din cadrele” juridice existente la nivel mondial. “Acest lucru trebuie să includă dreptul refugiaţilor”, a insistat el. Dar şi găsirea unor soluţii pentru viitorul statelor care îşi vor pierde întregul lor teritoriu terestru. După părerea sa, Consiliul de Securitate al ONU “are un rol esenţial de jucat” pentru “a răspunde provocărilor de securitate devastatoare pe care le generează creşterea apelor”.

Această chestiune a rămas controversată în cadrul Consiliului.

Rusia şi-a folosit în 2021 dreptul său de veto pentru a bloca o rezoluţie ce stabilea o legătură generică între schimbările climatice şi siguranţa la nivel mondial, o iniţiativă ce era susţinută de majoritatea membrilor Consiliului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *