Bahmut, orașul fantomă aflat în prima linie a frontului. „Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi o situaţie “extrem de dificilă” în est, în faţa trupelor ruse, care au câştigat teren în ultimele săptămâni, în special lângă Bahmut.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în urmă cu câteva zile, că, dacă ruşii cuceresc Bahmut, un oraş din est scenă de peste şase luni a unor lupte sângeroase, ar avea un “avantaj” şi ar dori să “meargă mai departe”

“Din punct de vedere strategic, Bahmut nu are prea mare importanţă pentru că ruşii au distrus complet oraşul cu artileria lor. Dar dacă ei cuceresc Bahmut, vor dori să meargă mai departe. Asta le va oferi un avantaj”, a spus el, adăugând: “întrebarea este ce se întâmplă după Bahmut?”.

Niciuna dintre părți nu raportează victime, dar atât ucrainenii, cât și rușii descriu bătălia de la Bahmut ca fiind cea mai sângeroasă din timpul războiului.

“Situaţia din prima linie, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a spus Zelenski în discursul său video rostit marţi seara.

Un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă declanşată cu aproape un an în urmă, Bahmut este în mare parte distrus în urma celor şase luni de lupte, care au provocat pierderi grele ambelor tabere.

Chiar dacă importanţa sa strategică este contestată, oraşul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova şi Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Preşedinţia ucraineană a admis luni o situaţie “complicată” în localitatea Paraskovievka, la numai aproximativ 10 km de centrul oraşului Bahmut, care “se confruntă cu bombardamente şi atacuri ruseşti intense”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *