Noul sistem de reevaluare a pensiilor. Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”, explică totul

Există diferențe substanțiale între pensiile femeilor și cele ale bărbaților care ies la pensie în anul 2023, susține liderul CNS, Bogdan Hossu.

De asemenea, Hossu mai susține, că această situație este din cauza noului sistem de reevaluare a pensiilor.

Potrivit noului sistem de reevaluare a pensiilor, fiecare cetățean va putea conteste și să introducă toate detaliile legate de vechimea sa. În funcție de anul de emitere a deciziei, trebuia să împarți punctajul respectiv la valoarea coeficientului de corecție și, automat, îți dădea valoarea corectă a punctajului acumulat conform actualei legi.

Însă, există o problemă legat de noua lege care schimbă sistemul de calcul.

„În sensul în care în prima jumătate este identic cu ceea ce este astăzi, adică se face o calculare a valorii punctului de pensie în anul respectiv, asta însemnând că-n fiecare lună se împart veniturile tale, pentru care ai plătit contribuție de asigurări sociale la salariul mediu din luna respectivă, îți dă un punctaj, se adună toate cele 12 luni, se împarte la 12.

Deci dacă n-ai muncit o lună sau două, evident că tot la 12 se împarte, deci punctajul scade. Punctajul anual, pe noua lege, 127, nu se mai face încă o ponderare cu vârsta standard de contribuție, adică practic se adunau fiecare an de contribuție și se împărțea la 35 de ani la bărbați, 30 la femei, nu se mai face această nouă ponderare, drept pentru care se aducă punctajele anuale și se înmulțește cu o valoare fixă. Nu este clar care este valoarea fixă”, a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”.

Potrivit spuselor lui Bogdan Hossu, se creează o discriminare privind cele două sexe, adică femeile care muncesc mai puțin decât bărbații. Acestea vor primi cu 16% mai puțin decât bărbații.

Liderul sindical a mai spus că „evident, dacă se făcea coeficientul de corecție, cam 77% din inechitățile și justiția din sistemul de pensii ar fi fost eliminate, rămâneau celelalte legate de documente care n-au putut fi scoase de toți salariații, întreprinderile au plecat… de fapt, decidenții politici au făcut o mizerie personală fiecărui cetățean al României care se pensionează, în sensul în care, pentru întreprinderile care s-au închis, s-au dat în administrare documentele care ar trebui păstrate 50 de ani, conform legii, unor entități private care nu au nicio responsabilitate și te și jecmănesc pentru un document care ar trebui să existe ca atare”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *