Vizită surpriză în Belarus a ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto. Mesajul transmis guvernului belarus

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto se află într-o vizită oficială la Mink, capitala Belarus.

Cu această ocazie, oficialul ungar a afirmat, că Belarus, principalul aliat al Rusiei în campania militară a acesteia contra Ucrainei, trebuie să facă tot posibilul pentru a se ajunge la pace în ţara vecină.

Ungaria “resimte în fiecare zi consecinţele războiului din Ucraina” şi “i-am cerut colegului meu belarus ca Belarusul să facă tot posibilul pentru obţinerea păcii şi evitarea escaladării” conflictului, a spus Peter Szijjarto la o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus Serghei Aleinik.

“Peste un milion de refugiaţi au sosit în ţara noastră de la începutul războiului. Cetăţenii ungari plătesc deja un mare preţ pentru războiul ce are loc în ţara vecină”, a continuat şeful diplomaţiei ungare.

El a deplâns că “numărul morţilor creşte constant” pe frontul din Ucraina şi a insistat că acest lucru va înceta “numai dacă se pune capăt războiului”. “Şi acest război se va sfârşi numai dacă se anunţă o încetare a focului, dacă încep tratativele de pace. Fără armistiţiu şi fără negocieri de pace nu va fi pace în Ucraina”, a remarcat Peter Szijjarto. Prin urmare, a continuat el, trebuie încercat pe toate căile să se evite continuarea războiului, întrucât acesta nu va conduce decât la mai multe pierderi de vieţi omeneşti.

Ungaria critică „escaladarea” prin trimiterea de Abrams și Leopard 2 către Ucraina și amintește că Budapesta nu transferă arme Kievului.

“Dorim să ne adresăm încă o dată întregii comunităţi internaţionale: să ne concentrăm atenţia pe cum să obţinem pacea în Ucraina”, a insistat ministrul ungar, îndemnând la “evitarea oricărui pas care să conducă la o escaladare a războiului” şi amintind că Ungaria nu furnizează arme Ucrainei, dar oferă “un ajutor umanitar semnificativ persoanelor care trec prin această situaţie dificilă”.

Ministrul ungar de externe a mărturisit că se aşteaptă să primească critici din partea “presei internaţionale liberale” şi a politicienilor occidentali pentru vizita în Belarus şi pentru poziţia sa exprimată acolo, dar a subliniat că Ungaria pledează pentru dialog.

“Punctul de vedere al Ungariei este univoc, canalele de comunicare trebuie să rămână deschise. Dacă se închid, va trebui să uităm de speranţa păcii”, a concluzionat Peter Szijjarto.

Omologul său belarus şi-a exprimat la rândul său speranţa că această vizită “va servi ca un semnal transmis partenerilor europeni pentru continuarea dialogului cu Belarusul”, ţară care, a mai spus ministrul Serghei Aleinik, este deschisă mereu discuţiilor.

Rusia a folosit teritoriul belarus ca platformă în etapa iniţială a invaziei sale în Ucraina, dar Belarusul a găzduit ulterior negocieri ruso-ucrainene, înainte ca acestea să fie sistate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *