Adevărul despre cutremurele din Gorj. „Uitaţi-vă ce lungă este această falie”

Mihai Diaconescu, cercetător al INFP, a declarat marți, în cadrul unei conferinţe de presă, că falia din judeţul Gorj, care a provocat cutremurul de 5,7 pe scara Richter, poate genera cutremure cu magnitudini mari.
„Sunt formule care stabilesc legătura între magnitudine şi lungimea faliei. Cu cât falia este mai lungă, poate să potenţeze un cutremur cu o magnitudine mai mare.
Uitaţi-vă ce lungă este această falie. Îţi dă un 7 liniştit. Depăşeşte 70 de kilometri. Dacă s-ar rupe pe toată lungimea. Noi, la scara asta, o figurăm a fi o linie continuă, ea pe teren este, de fapt, fragmentată. De asta şi cutremurele în platformă sunt limitate.
Puterea zonei este limitată de a da cutremure cu magnitudine mare. Anul trecut, în zonă a fost un cutremur de 4.
Nu putem să spunem că zona este necunoscută. Au fost cutremure, dar nu au fost atât de multe şi atât de puternice încât să ne atragă atenţia în mod deosebit, cum a fost zona Vrancea sau Dobrogea de nord.
Cauza este comună a cutremurelor din Gorj, modul de producere al cutremurelor este cam acelaşi, urmează să vedem şi procesul este în desfăşurare pe măsură ce apar noi replici, care este falia care guvernează”, a declarat Mihai Diaconescu.
El a declarat ulterior, că replicile ar putea dura încă două săptămâni. „Cred că o să mai dureze vreo două săptămâni, trebuie să se încheie secvența seismică”.
Ce spune directorul general al INFP
Constantin Ionescu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că în judeţul Gorj, au fost înregistrate replici ale cutremurului din data de 14 februarie.
“Până în prezent s-au înregistrat 160 de replici localizate de colegii care se ocupă cu partea de prelucrare a datelor. Cutremurele se produc destul de des, cam la un sfert de oră unul sau chiar şi mai des.
Magnitudinea cutremurelor s-a situat în marja de un grad până la 3,5 grade, deci nu a fost cutremur mai mare, de azi de dimineaţă până în prezent. Avem o echipă de colegi care au plecat în zona unde s-au produs cutremurele pentru a îndesi reţeaua de staţii seismice pe care le avem în zonă. Zona respectivă este monitorizată cu cinci staţii seismice.
Vom instala staţii în zona epicentrală, în partea de nord şi de sud, staţii seismice pentru a încerca să identificăm fenomenul din zona respectivă şi, de asemenea, pe lângă aceste staţii seismice care au două tipuri de senzori, unul care poate să înregistreze cutremure până la zero grade, şi altul care, pe baza măsurătorilor pe care le face, putem estima pagubele în zona respectivă, vom instala cinci staţii GPS cu care vom măsura deplasările faliilor din zonă sau microfaliilor care sunt în zona respectivă.
Facem aceste lucruri ca să obţinem cât mai multe date pentru cercetările următoare şi investigaţiile pe care dorim să le facem. Zona a fost studiată, aceste cutremure sunt cutremure noi care nu au acelaşi mecanism sau acelaşi fenomen de producere ca cutremurele anterioare”, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP.
Reamintim, că două cutremure au fost înregistrate în ultimele zile în Oltenia. Primul a fost luni, 13 februarie, cu magnitudinea de 5,2, iar al doilea marți, 14 februarie, cu magnitudinea de 5,7.
Cinci cutremure azi noapte
Primul cutremur s-a produs la ora 1,20, având o magnitudine de 2,3, acesta fiind urmat, 9 minute mai târziu de un altul cu magnitudine 2,1. Ambele au fost de mică adâncime, 6,3 km, respectiv 3 km, informează News.ro.
Următorul, tot la mică adâncime, cu magnitudine, 2,6, a avut loc la 2,14.
După mai puţin de o oră, la 3.07, a avut loc un cutremur mediu cu magnitudinea 4,2, la adâncimea de 10.8 km.
Un al cincilea cutremur s-a produs la 4.29, la 7,3 km adâncime, acesta având o magnitudine de 3,4.
Lucian Ionescu