Aparatele Drug Test ale Poliției Rutiere dau erori uriașe. Teatrul jucat de polițiști în trafic cu drug-testul

Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” demonstrează că, foarte mulți șoferi găsiți pozitivi după verificarea cu aparatul Drug Test nu au consumat, în realitate, substanțe interzise.

Numai anul trecut, în Capitală, peste 200 de șoferi au fost acuzați pe nedrept și lăsați fără permisele de conducere, pe o perioadă nelimitată de timp.

În anul 2019, Brigada de Poliție Rutieră a fost dotată cu aparate pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența stupefiantelor, achiziționate de la firma germană Drager. 

Toate bune, dacă ne gândim că un număr semnificativ de persoane sunt consumatoare de droguri.

Numai că, aparatele DrugTest ale Poliției Rutiere, care testează consumul de substanțe interzise la volan, dau rateuri de aproape 50%. Cifra este dată de statistica înregistrată la nivelul județului Alba în anul 2022.

Potrivit bilanțului IPJ Alba, anul trecut au fost depistați 114 conducători sub influența substanțelor psihoactive, iar de la începutul anului 2023 au fost identificați alți 27 de șoferi.

Dintre cei care au ieșit pozitiv în 2022, aproape jumătate au fost confirmați și în urma analizelor de laborator realizate de Institutul de Medicină Legală.

Dau vina unii pe alții, că așa ne-am obișnuit…Nimeni nu-i de vină!

Șeful IPJ Alba, comisarul șef Florin Dogaru, a declarat că, de fapt, nu aparatele DrugTest ar fi problema, ci aparatura pe care o are în dotare serviciul de Medicină Legală.

„Noi lucrăm cu aparate omologate. Poate instrumentele de la spital nu sunt la nivelul care trebuie”, a spus comisarul șef Dogaru.

Acesta a spus că este posibil ca cei de la Medicină Legală să nu aibă instrumentele cu care să identifice noile substanțe psihoactive.

În țara noastră, noile substanțe psihoactive (NSP-uri) sunt printre cele mai consumate droguri.

„Dovadă că o mare parte din teste sunt confirmate și la analizele de sânge, putem ajunge la concluzia că aparatele cu care lucrăm sunt în regulă”, a precizat și comisarul șef Darius Bic, adjunct al şefului IPJ Alba.

Pentru cine se folosesc aparatele?

„Problema se pune la acele examinări sau expertize care se fac la serviciile de Medicină Legală, să vedem dacă dânșii au aceste instrumente la nivelul actual al acestor substanțe psihoactive care sunt folosite, noi substanțe, NSP-uri cum le numesc acești oameni care folosesc, iar pe segmentul de cocaină, este un drog scump și trebuie să și-l permită, și atunci frecvent găsim acest segment de NSP-uri”, a adăugat Florin Dogaru.

Conform Codului Rutier, mijlocul tehnic certificat reprezintă „dispozitivul care dovedește consumul de substanțe psihoactive ori prezența în aerul expirat a alcoolului sau prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulație”.

În realitate ne mișcăm greu…foarte greu

Pentru a proba consumul de droguri, un şofer e trimis şi la analize de urină şi de sânge. Ca atare, aparatul este doar „un detector”. Doar rezultatul analizelor medicale este probă în instanța de judecată.

Potrivit specialiștilor, aparatele de tip drugtest detectează anumite substanţe, nu măsoară. Ca atare, nici nu sunt verificate metrologic.

Aparatele de tip etilotest, în schimb, sunt aparate de măsurat și indică o cantitate de alcool în aerul expirat.

Faptul că rezultatele inițiale ale aparatelor DrugTest nu sunt confirmate de analize face ca mulți șoferi să rămână fără permis chiar și luni de zile, până ce probele biologice sunt prelucrate și este eliberat certificatul medical.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *