Agent de securitate al ambasadei britanice de la Berlin, condamnat de spionaj în favoarea Moscovei. Spionul a vrut să “dea o mică palmă ambasadei”

David Ballantyne Smith, în vârstă de 58 de ani, a fost condamnat la 15 ani și două luni de închisoare cu executare de către un tribunal din Londra.

El era unul dintre agenții de securitate de la ambasada britanică de la Berlin, Germania și a fost a fost acuzat de spionaj în favoarea Moscovei.

Smith a fost prins în flagrant în august 2021 cu ajutorul a doi falşi agenţi ruşi, în timp ce transmitea documente sensibile ambasadei ruse din Berlin.

Spionul a colectat informaţii confidenţiale timp de peste trei ani, inclusiv comunicări “secrete” ale miniştrilor cu premierul de atunci Boris Johnson şi alte documente sensibile.

Judecătorul Mark Wall a declarat că acuzaţiile pentru care Smith a fost condamnat au implicat fapte comise între 2020 şi 2021, dar că “activităţile sale subversive au început cu doi ani mai devreme”.

Smith a pledat vinovat în noiembrie la opt infracţiuni în temeiul Legii privind secretele oficiale, inclusiv la o acuzaţie legată de transmiterea de informaţii generalului-maior Serghei Ciuhrov, ataşatul militar rus la Berlin, în noiembrie 2020. Alte şapte capete de acuzare implică strângerea de informaţii care ar putea fi utile Rusiei.

La începutul acestei săptămâni, Smith a declarat în faţa instanţei că îi este ruşine de ceea ce a făcut şi a spus că a filmat documentele după ce a băut ”şapte halbe de bere”.

În timpul procesului, el şi-a justificat acţiunile prin faptul că a vrut să “dea o mică palmă ambasadei”, deoarece considera că aceasta nu îl trata bine, însă judecătorul Mark Wall i-a respins argumentele.

”Am ajuns la concluzia că principala motivaţie a acuzatului pentru a acţiona aşa cum a făcut-o a fost că simţea antipatie faţă de Regatul Unit şi că a vrut să submineze interesele acestei ţări furnizând informaţii unui stat care, atunci ca şi acum, este considerat neprietenos”, a declarat el joi.

Smith, căsătorit cu o ucraineancă care s-a întors în ţara ei în 2018, fusese depistat de autorităţile britanice şi germane după ce a trimis în 2020 o scrisoare conţinând datele de contact ale unor membri ai personalului ambasadei britanice către un membru al personalului militar al ambasadei ruse din Berlin.

De asemenea, el a realizat mai multe înregistrări video cu locuri sensibile din clădirea ambasadei, iar 800 de euro în numerar au fost găsiţi la domiciliul său fără ca el să poată explica în mod credibil originea acestora, a subliniat procuratura.

Procurorii au mai precizat că Smith ”a făcut comentarii anti-occidentale şi anti-NATO în discuţii cu alţi angajaţi şi şi-a declarat sprijinul” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Anchetatorii găsiseră în apartamentul său amintiri ruseşti, inclusiv un câine Rottweiler împăiat în mărime naturală, purtând o pălărie militară rusă. O caricatură a lui Vladimir Putin ţinând în mână capul fostului cancelar german Angela Merkel a fost, de asemenea, găsită în dulapul său de la locul de muncă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *