Scandal la Miercurea Ciuc. Se încearcă din nou marcarea teritoriului cu inscripții scrise cu „rune secuiești”

Sfidând legile țării și normele în vigoare, conducerea primăriei din Miercurea Ciuc vrea din nou să amplaseze la intrările și ieșirile din oraș plăcuțe inscripționate cu așa-zis „rune secuiești”.

Este vorba despre plăcuțe de tip rutier care vor semnaliza intrarea în municipiu și vor conține inclusiv mențiuni în așa-zisa limbă secuiască, presupunând un alfabet complet diferit”, a declarat președintele forumului, Dragoș Burghelia, într-un comunicat.

Dragoș Burghelia a răbufnit

Potrivit lui Burghelia conducerea primăriei vrea mascarea acestei tentative sub forma unui „concurs de soluții pentru crearea unor elemente de semnalizare la intrările în oraș”.

Deși această tentativă a fost oprită în trecut, hotărârea anterioară de consiliu local prin care se semnaliza intrarea în municipiu cu „rune secuiești” fiind atacată în contencios de către Instituția Prefectului iar procesul a fost câștigat, „alfabetul secuiesc” nefiind utilizat pentru inscripționare.

„Adică, vor pune pe o plăcuță, la intrarea în municipiu, un urs, o pădure, un râu acolo, o vorbă secuiască și vor scrie cu aceste rune secuiești, așa-zis litere, care nu au nicio valoare. Sunt o falsă temă, deoarece, au fost aduse în atenția publicului prin 2008-2009 de către o fundație din Ungaria.

 Ei vor să pună aceste rune la cât mai multe localități din România, din Transilvania și Ungaria, printre care și la Miercurea Ciuc, unde așa cum am spus, acum câțiva ani, chiar Csibi Barna a pus o astfel de plăcuță și în câteva zile a fost dată jos. Apoi și Prefectura a câștigat în instanță.

 Este o falsă temă, este doar dorința de a marca teritoriul etnic, că vezi Doamne, ei au prioritate, că sunt aici de 1000 de ani de când foloseau runele. În fapt, este un scris pe care nu-l înțelege nimeni, nici români, nici maghiari, nici măcar secuii.

Mai mult, în tot municipiul Miercurea Ciuc sunt doar 1% populație declarată secui, restul sunt maghiari sau români”, a afirmat președintele forumului, în exclusivitate pentru transparentnews.ro

„Este jignitor modul în care se încearcă din nou marcarea teritoriului în sens etnic prin atribuirea acestui așa-zis alfabet inutilizabil și indescifrabil pentru aproape toată populația municipiului, a județului și de altfel pentru întreaga țară. S-a demonstrat și în cadrul procesului anterior că nu se poate utiliza această inscripție întrucât cetățenii declarați „secui” în municipiul Miercurea Ciuc la recensământ nu depășesc nici 1%!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș condamnă ferm această nouă tentativă de marcare a teritoriului în sens etnic și solicităm pe această cale încetarea procedurilor și investirea energiei precum și a finanțelor municipiului Miercurea Ciuc în proiecte durabile, serioase, de lungă durată care să unească locuitorii zonei, nu să dezbine mai mult! Menționăm că vom urma toate căile legale pentru a bloca acest demers contrar legii și bunului simț”, a mai spus Burghelia.

În legătură cu regulamentul concursului inițiat de primărie, precum și despre relațiile între această instituție și conducerea forumului, Dragoș Burghelia este foarte pesimist.

 „Din păcate, comisia fiind formată din persoane alese de primar, vă dați seama că va câștiga doar cine trebuie. Din câte am înțeles, nu a ajuns la noi regulamentul exact, ci doar l-au anunțat. În regulament cred că va fi prevăzut utilizarea acelor rune secuiești. Deci, și prezența lor pe viitoarele panouri.

Cu primarul din Miercure Ciuc, nu putem să vorbim pentru că, din păcate, este un xenofob demonstrat, care nu suportă nimic din ce este românesc și românește. A demonstrat de nenumărate rânduri , că face tot ce poate ca să maghiarizeze și să creeze disensiuni.

Proiectul este în primele faze și cred că nici el nu știe prea multe detalii. Noi vom merge pe calea legală, vom vedea întâi regulamentul, vom vedea hotărârea de Consiliu Local și vom face toate mersurile legale în sensul blocării acestei tentative”, a conchis Burghelia.

Ce spune primarul din Miercurea Ciuc

Korodi Attila, primarul din Miercurea Ciuc, este de cu totul altă părere în legătură cu inscripțiile cu „rune secuiești” a inscripțiilor care sunt motivul noului scandal care s-a iscat în zonă.

„Aici este o greșeală totală. A fost o preluare greșită pentru că nu vorbim de plăcute, deoarece, toate inscripțiile oficiale rămân inscripții oficiale și amplasamentul lor nu se poate modifica pentru că foarte clar ce spune procedura unde trebuie amplasate. Deci, ceea ce s-a decis este de a se lansa un concurs de arhitectură pentru a crea un sistem de simboluri arhitectonice la intrările în oraș, care nu fac parte din inscripțiile oficiale, ci sunt în altă poziție, altă locație.  Așa că, eu cred că a fost o neînțelegere”, spune primarul, în exclusivitate pentru transparentnews.ro .

Potrivit edilului localității concursul inițiat de primărie este cu participarea tuturor cetățenilor din toate etniile, chiar dacă plăcuțele trebuie să fie scrise în „alfabetul secuiesc”.

„Este lansat public și e cu participare liberă. Va fi o comisie dar, va fi și cu vot al cetățenilor. Câștigătorul nu va avea un premiu, dar nu este obligatoriu ca autoritatea locală să implementeze 100% varianta câștigătoare, ci din variantele cele mai fezabile se va creiona o decizie a Consiliului Local, o variantă fezabilă. Dacă o variantă câștigătoare este una 90 % bună, din punct de vedere al comisiei de evaluare, atunci se merge pe varianta respectivă. Așa că este un concurs de idei, nu un concurs de arhitectură”, a mai spus Korodi Attila.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *