Atac sângeros al grupării Stat Islamic în Siria. Cel puțin 53 de morți

US soldiers take part in Military exercises with Syria democratic forces (SDF) at Dayrik town close to the tri-border between Syria, Iraq, and Turkey in al-Hasakah governorate, northeastern Syria, 07 September 2022. ANSA/AHMED MARDNLI

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a atacat, vineri, un grup de persoane care culegeau trufe în deșert.
Potrivit televiziunii de stat siriene, “53 de cetăţeni care strângeau trufe au fost ucişi într-un atac al teroriştilor Daesh (acronim pentru SI în arabă), la sud-est de oraşul Sokhne, în estul provinciei Homs”.

Directorul spitalului din Palmira, Walid Audi, unde au fost aduse corpurile victimelor, a indicat că şapte soldaţi sirieni se numără printre cei ucişi, potrivit radioului proguvernamental sirian Cham FM.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul în Regatul Unit şi cu o vastă reţea de surse în Siria, a dat un prim bilanţ de 36 de persoane ucise. Printre victime se numără şapte militari, a precizat ulterior.

Acest atac intervine la câteva zile după o agresiune similară care a avut loc în aceeaşi regiune făcând 16 morţi, potrivit OSDO.

Victimele de săptămâna trecută culegeau şi ele trufe, potrivit aceleiaşi surse care a precizat că aproximativ 60 de persoane au fost răpite în cursul acestui prim atac.

Potrivit OSDO, jihadiştii profită de faptul că locuitorii din zonele rurale îndepărtate se aventurează în deşert pentru a strânge trufe şi astfel îi atacă.

Trufa de deşert sau trufa de nisip este de obicei culesă între februarie şi aprilie şi se vinde la preţuri de aur.

Potrivit OSDO, atacatorii se aflau pe motociclete când au deschis vineri focul asupra victimelor.

Mai devreme, 25 de persoane au fost eliberate de IS, din cele peste şaizeci de persoane pe care grupul le-a răpit săptămâna trecută, a precizat ONG-ul.

Acest atac este cel mai mortal comis de organizaţia jihadistă după mai bine de un an, când a efectuat un asalt asupra unei închisori din nord-estul ţării, într-o regiune sub controlul forţelor kurde. Atacul a făcut 373 de morţi, dintre care 268 de jihadişti, după câteva zile de lupte intense, potrivit OSDO.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *