Cine împarte, parte-și face. Trai neneacă pe banii noștri. Sumele alocate aleșilor din Parlament cresc începând cu 1 martie

Parlamentarii participa la sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru aprobarea rapoartelor pe 2010 ale mai multor institutii, printre care SRTV, SRR, CNA, ANCOM, CSM si raportul privind starea justitiei, in Bucuresti, marti, 31 mai 2011. RAZVAN CHIRITA / MEDIAFAX FOTO

Lupta pentru a ocupa o funcție politică, un loc în Parlamentul țării, o poziție bună și bine plătită, a fost și va fi întotdeauna dură, acerbă, lipsită de scrupule și în totalitate bazată pe minciuni.

Și, odată cocoțat în vârful grămezii, se ține și cu ghearele să nu revină pe acceași traptă socială cu gloata.

Hai, joac-o și pe asta!

Haideți să exemplificăm puțin. Până acum, un parlamentat era plătit din banii contribuabililor, cu suma forfetară de 11.500 de euro. Bineînțeles, o sumă mică pentru ei. De aceea, Parlamentarii și-au majorat, pe ascuns, în urmă cu o săptămână, cu 7.500 de lei suma forfetară primită de la Parlament pentru cheltuielile lunare cu cabinetele parlamentare.

Astfel, suma forfetară pe care o vor primi parlamentarii va fi de 35.500 de lei pe lună. În plus, și-au adăugat și noi domenii în care pot folosi banii publici, astfel că își vor putea face promovare pe rețelele de socializare, vor putea organiza evenimente, conferințe, dar vor putea plăti și consultanță și cursuri de formare profesională pentru angajați. 50% din totalul sumei forfetare cheltuite o vor putea justifica doar în baza unor declarații pe proprie răspundere.

Suma forfetară primită de fiecare parlamentar se majorează de la 1 martie cu aproximativ 7.500 de lei.

S-a votat „pe tăcute”

 Conducerea celor două Camere ale Parlamentului a convocat o ședință în data de 10 februarie, într-o zi de vineri, când în mod normal nu este activitate în Parlament, aleșii fiind plecați în teritoriu.

 În cadrul ședinței, s-a aprobat o Hotărâre privind modificarea Hotărârii Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului Numărul 5/2013, care se referă la condițiile în care pot fi folosiți banii din sumele forfetare, de către deputați și senatori. Varujan Pambuccian, președintele grupului minorităților din Parlament a intervenit, precizând că solicită și modificarea Hotărârii Birourilor permanente Numărul 6 / 2013, ”înlocuind primul articol, 1,5 cu 1,9”.

”Decurge firesc, că am făcut calculele, din ce ați votat până acum”, a spus Pambuccian, potrivit stenogramei ședinței. Potrivit Hotărârii, ”cuantumul sumei forfetare care se acordă lunar deputaților și senatorilor, în scopul exercitării mandatului în circumscripțiile electorale, pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare, se stabilește la nivelul de 1,9 indemnizații brute ale deputatului, respectiv senatorului. Noua prevedere se aplică începând cu data de 1 martie 2023, potrivit Hotărârii.

Prin modificarea acestui cuantum de la 1,5 la 1,9, suma forfetară primită de fiecare parlamentar se majorează de la 1 martie cu aproximativ 7.500 de lei. În prezent, parlamentarii primesc, lunar, 28.000 de lei, pentru cheltuielile cu cabinetele parlamentare.

Majorarea cuantumului sumei forfetare nu este singura modificare adusă de conducerea Parlamentului.

Pe cuvânt de parlamentar!

Prin modificările aduse Hotărârii nr 5/ 2013, parlamentarii își vor putea folosi banii din suma forfetară nu doar pentru a-și plăti cheltuielile cu angajații, sediile cabinetelor parlamentare, telefoanele, ci și pentru promovare online.

Astfel, în exercitarea mandatului, deputații și senatorii pot efectua cheltuieli din suma forfetară pentru ”cheltuieli privind serviciile în domeniul sănătății și securității în muncă în înțelesul Legii securității și sănătății în muncă nr.319/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul din cadrul birourilor parlamentare” precum și pentru ”cheltuieli privind organizarea de evenimente pentru promovarea activității parlamentare în circumscripție (închiriere sală și servicii tehnice).

Jumătate din suma forfetară cheltuită poate fi justificată doar pe baza declarației pe propria răspundere. Hotărârea prevede că aceste cheltuieli decontate pe baza declarației pe propria răspundere se stabilesc în limita maximă de 50% din suma forfetară.

”Declarația pe propria răspundere a deputatului, respectiv a senatorului, prevăzută în anexa nr. 2, constituie document justificativ pentru decontare. (2) – Sumele neutilizate pentru cheltuielile prevăzute la alin. (1) se reportează pentru lunile următoare”, mai precizează Hotărârea. 

Lucian Ionescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *