Focar de râie în Prahova. Zeci de oameni s-au îmbolnăvit

Boala despre care se credea că a fost eradicată în România, iată, că realitatea contrazice statisticile.

Este vorba despre scabia sau râia, cum este cunoscută în popor. La un centru de recuperare pentru persoane cu handicap din județul Prahova râia există și zeci de persoane s-au îmbolnăvit de această boală.

Alarma s-a dat la centrul din Călinești în decembrie, când primul caz a fost confirmat.

De atunci 20 de persoane au fost infestate. S-au luat măsuri pentru a limita răspândirea bolii, iar angajații trebuie să respecte reguli strice ca să evite noi îmbolnăviri.

La acest centru sunt internate 120 de persoane.

”Beneficiarii identificați cu simptome au fost izolați și circuitele sunt separate de ceilalți. Îmbrăcămintea persoanelor bolnave este colectată separat și beneficiază de curățare specifică”, susține Corina Nicola, purtător de cuvânt, DGASPC Prahova.

Până acum angajații nu au fost contaminați. Ei au fost instruiți pentru a putea face față epidemiei declanșate. Din verificări a reieșit că un aparținător a adus haine contaminate unui pacient din centrul de recuperare.

”Pe lângă măsuri de respectare de norme igienico sanitare, beneficiarii au parte de consiliere suportivă ca sî depășească momentul acesta” spune Ana Gogan Munteanu, psiholog.

”Beneficiarii urmează tratament specific, evoluția e favorabilă nu au fost complicații”, mai precizează Corina Nicola.

Pacienții infestați au fost izolați, iar firma care asigura dezinsecția și dezinfecția în centru igienizează zilnic spațiile în care se află aceștia, dar și zonele comune din clădiri.

Ce este scabia? Tratament

Scabia este provocată de acarianul Sarcoptes scabiei, este contagioasă și se poate răspândi foarte repede doar prin contactul fizic cu persoanele afectate.

Un acarian mic denumit și Sarcoptes scabiei cu opt picioare ce provoacă mâncărimi intense în zonele în care pătrunde. Acesta pătrunde în piele și își sapă un tunel în care își depozitează ouăle. În scurt timp, ouăle se deschid iar larvele acariene ajung la suprafața pielii, acolo unde se maturizează și se răspândesc pe mai multe zone ale corpului. Scabia sau râia, așa cum este cunoscută de întreaga populație, este o afecțiune contagioasă, dar care, din fericire, se tratează ușor cu medicamente și loțiuni care se aplică direct pe pielea afectată.

Scabia se poate trata foarte ușor cu medicamente, creme și loțiuni.

Tratarea scabiei este destul de uşora prin administrarea de medicamente pe bază de prescripţie medicală.

– cu scabicide – sulful, benzoatul de benzil;
– insecticide de contact – lindan, malahtionul, crotamitonul.

Cremele se aplică pe tot corpul, de la gât în jos, și se lasă să acționeze între 8 și 10 ore. Tratamentul adecvat, prescris de medic, ucide sarcoptul râiei şi boala dispare odată cu micii acarieni de sub piele.

Aceasta se vindecă şi mâncărimea dispare. În cazul în care simptomele persistă la 2-4 săptămâni de la aplicarea tratamentului, este recomandat să reluați tratamentul.

Indicat este, pentru un tratament reușit, ca toți membrii familiei (persoanele care locuiesc în aceeași locuință) să urmeze tratamentul simultan, pentru a nu risca o reinfectare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *