Zece judecători ruși puși sub acuzare în Ucraina. Riscă închisoare pe viață

Procurorul general ucrainean a hotărât ca tot completul format din zece judecători de la Curtea Constituțională a Rusiei să fie puși sub acuzare, după ce aceștia au luat decizia de a anexa republicile populare Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
„Serviciul de Securitate al Ucrainei a colectat dovezi incontestabile ale vinovăției a 10 judecători ai Curții Constituționale a Federației Ruse implicați în ‘legitimarea’ regimului de la Kremlin în regiunile ocupate temporar din Ucraina. Pe 2 octombrie anul trecut, ei au recunoscut acordurile ‘legale’ privind ‘aderarea’ teritoriilor ocupate temporar ale Ucrainei la Rusia. În acest scop, judecătorii au semnat rezoluții privind admiterea în țara agresoare a așa-numitelor ‘republici populare Donețk și Lugansk’, precum și a unor părți din regiunile Zaporijjea și Herson”, transmite Serivciul de Securitate al Ucrainei.
„La acea vreme, Curtea Constituțională a Federației Ruse era formată din 10 judecători actuali, inclusiv șeful acestei instituții. Astfel, au fost colectate probe cu privire la toți funcționarii care au susținut această decizie. Conducerea militaro-politică de vârf a Rusiei a folosit această concluzie a Curții Constituționale a Federației Ruse ca etapă formală în anexarea regiunilor ocupate din Ucraina.
Pe baza probelor colectate, anchetatorii Serviciului de Securitate au informat judecătorii ruși cu privire la suspiciunea prevăzută la articolul 5 din art. 27 si partea a 3-a a art. 110 din Codul penal al Ucrainei (complicitate la încălcarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei)”, mai transmit forțele de securitate ale Ucrainei.
Ce riscă cei zece judecători
Cei zece riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață cu confiscarea averilor. „În prezent, sunt în curs de desfășurare măsuri cuprinzătoare pentru a-i aduce pe inculpați în fața justiției pentru infracțiuni împotriva Ucrainei.
Cercetarea este efectuată de angajați ai Serviciului de Securitate sub îndrumarea procedurală a Parchetului General”, arată Serviciul de Securitate al Ucrainei.
Lucian Ionescu