10 diplomați ruși vor fi expulzați din Olanda. Sunt acuzați de spionaj

Ministrul de externe olandez Wopke Hoekstra  a anunțat, sâmbătă seară, că Ţările de Jos vor expulza 10 diplomaţi ruşi.

Motivul invocat de demnitarul olandez este că Rusia a încercat să plaseze în secret agenţi ai serviciilor sale secrete în Ţările de Jos, iar aceștia au fost prinși spionând pentru Moscova.

De asemenea, biroul comercial al Rusiei de la Amsterdam va trebui să fie închis.

La rândul lor, Ţările de Jos intenţionează să-şi închidă Consulatul general de la Sankt Petersburg.

Hoekstra a adăugat că ţara sa a decis că va trebui să existe o paritate în privinţa diplomaţilor, ceea ce înseamnă un număr de diplomaţi ruşi în Ţările de Jos egal cu numărul diplomaţilor olandezi trimişi în Federaţia Rusă.

În luna martie a anului trecut, Ţările de Jos au expulzat 17 diplomaţi ruşi sub bănuiala de spionaj şi, ca răspuns, Moscova a expulzat mai mulţi diplomaţi olandezi din Rusia.

Wopke Hoekstra a afirmat că cele două ţări au convenit ulterior să accepte noi diplomaţi, dar că Rusia a refuzat să le emită vize. Consulatul general olandez de la Sankt Petersburg va trebui, astfel, să fie închis din cauza lipsei de personal.

Relaţiile dintre Ţările de Jos şi Rusia s-au deteriorat mai ales după doborârea, deasupra Ucrainei, a avionului de pasageri ce efectua zborul MH17, în 2014. Avionul, care aparţinea companiei Malaysia Airlines Boeing, decolase de la Amsterdam şi a fost lovit de o rachetă rusă. Majoritatea celor 298 de persoane decedate în acel incident erau cetăţeni olandezi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *