Doctorul Tesluianu arestat preventiv. Averea declarată „oficial” la ANAF

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.

Dan Tesloianu a fost reţinut vineri pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

„Caracatița” descoperită de anchetatori

Medicul le dădea pastile pacienților pentru ca inima să le bată mai rar și să aibă nevoie de dispozitive cardiace.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Astfel, pacienții care nu aveau nevoie de aceste intervenții ar fi primit medicamente pentru ca inima să le bată mai rar și medicii îi convingeau că au nevoie de un stimulator cardiac ca să trăiască.

Dan Tesloianu este cercetat împreună cu Eduard Belu, medic la Secția de Cardiologie din cadrul Spitalului Militar Regina Maria din municipiul Brașov. Aceștia ar fi deținut un ONG prin care introduceau banii în circuit legal.

Ca să-și spele banii murdari de sângele pacienților înșelați, cei doi medici au construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată din comuna Movileni. Bineânțeles, lucrurile se complică, iar nchetatorii verifică acum cum au fost obținute avizele.

36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume

Procurorii au găsit sume de bani, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace şi 36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume, în urma percheziţiilor efectuate la medicii din Iaşi, acuzaţi că extrăgeau stimulatoare cardiace de la cadavre şi le montau la pacienţi.

“La percheziţiile efectuate în cursul zilei de ieri, 17 februarie 2023, au fost ridicate următoarele bunuri şi sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elveţieni, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri aparţinând unor pictori naţionali de renume, ridicate şi depuse la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul de Artă”, a anunţat sâmbătă Parchetul General.

Avere declarată oficial

Conform declaraţiei de avere,  care a fost completată de către soţia medicului ieşean în luna iunie a anului 2022, familia Tesloianu deţine două case, un apartament, dar şi o colecţie de artă.

În anul 2005, Tesloianu a construit o casă în Iaşi, de 200 metri pătraţi. În 2019, tot împreună cu soţia, a reuşit achiziţia unui apartament de 51 metri pătraţi, în municipiul Iaşi. Totodată, aceştia mai deţin o construcţie de 120 metri pătraţi, din 2008, în Crăcăoani, judeţul Neamţ. În respectiva declaraţie de avere mai figurează şi o colecţie de artă, a cărei valoare este estimată la 50.000 de euro, fiind dobândită în perioada 2009-2022.

Familia Tesloianu mai are şi câteva conturi, deschise la diverse bănci. Astfel, este vorba despre două conturi în euro, în care se regăseşte, conform declaraţiei, suma totală de 89.996 de euro. Într-un alt cont, deschis în anul 2022, figurează suma de 50.000 de dolari. În singurul cont în lei care apare în declaraţia de avere, deschis în 2011, este declarată suma de 76.498 RON.

Dan Tesloianu a câștigat în 2021, din funcția de medic al Spitalului „Sfântul Spiridon”, suma totală de 185.000 de lei, adică în medie 3.000 de euro pe lună. Soția sa, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie, a câștigat, din salariu, 215.589 de lei.

Medicul cardiolog deține 50% din acțiunile companiei Cardiomed din Iași, alături de o colegă de breaslă, de unde a adunat dividente în valoare de 160.000 de euro.

Cei doi mai dețin și obiecte de artă în valoare de 50.000 de euro. Totuși, în realitate averea doctorului Tesloianu pare să fie mult mai mare decât cea declarată oficial.
Decizia instanţei nu este definitivă, însă este executorie, prin urmare medicul va fi dus în Arestul Poliţiei.

Vineri, Dan Tesloianu a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *