Kim Jong Un și-a arătat mușchii. O rachetă Hwasong-15 intercontinentală a fost lansată ca avertisment militar

Înainte cu o săptămână de efectuarea unu exercițiu militar comun al Statelor Unite și Coreei de Sud, Coreea de Nord a tras o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) într-un avertisment adresat Washingtonului şi Seulului.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Phenianului şi sora liderului său, Kim Yo Jong, acesta reprezintă un exerciţiu „surpriză” reuşit prin  care și-a demonstrat capacităţile sale de „contraatac nuclear letal”.

În replică, tot duminică, armata sud-coreeană a anunţat că a organizat manevre aeriene comune cu SUA, mobilizând avioane invizibile şi cel puţin un bombardier american cu rază lungă de acţiune B-1B.

“Exerciţiul a demonstrat desfăşurarea imediată şi la timp a mijloacelor de descurajare extinsă ale SUA în peninsula coreeană”, demonstrând “puterea copleşitoare” a aliaţilor, a precizat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat de presă.

De asemenea, Japonia a desfăşurat duminică un exerciţiu militar comun cu Statele Unite, a anunţat Ministerul japonez al Apărării.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat un “exerciţiu de lansare” surpriză sâmbătă la ora locală 8.00 (23.00 GMT vineri). O rachetă Hwasong-15 a fost apoi lansată de pe aeroportul din Phenian în cursul după-amiezii, potrivit agenţiei de stat KCNA. Primul test al unei Hwasong-15 a fost efectuat de Phenian în 2017.

Seulul afirmase că a detectat lansarea unei rachete balistice intercontinentale sâmbătă la ora locală 17:22 (08:22 GMT), despre care Tokyo a afirmat că a zburat timp de 66 de minute înainte de a cădea în zona sa economică exclusivă (ZEE) şi despre care a afirmat că ar fi fost capabilă să lovească America de Nord.

Phenianul a salutat testul – primul din ultimele şapte săptămâni – ca dovadă a “capacităţii (de luptă) eficiente a unităţilor ICBM, capabile de un contraatac mobil şi puternic”.

Lansarea este o “dovadă clară” a fiabilităţii “puternicei descurajări nucleare fizice” a Phenianului, a adăugat agenţia.

Aceasta a avut loc în timp ce Seulul şi Washingtonul se pregătesc să desfăşoare un exerciţiu de simulare, care va avea loc săptămâna viitoare în capitala SUA, şi să discute ce ar trebui să facă în cazul în care Phenianul foloseşte arme nucleare.

Coreea de Nord a ameninţat vineri că va răspunde cu o forţă “fără precedent” la viitoarele manevre americano-sud-coreene, considerându-le pregătiri pentru un conflict armat şi o deteriorare a situaţiei de securitate în peninsula coreeană.

Relaţiile dintre Phenian şi Seul se află deja la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. În 2022, Nordul a descris statutul său de putere nucleară ca fiind “ireversibil”, iar Kim Jong Un a cerut o creştere “exponenţială” a producţiei de arme, inclusiv a armelor nucleare tactice.

Ca răspuns, preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a încercat să consolideze cooperarea cu SUA, principalul său aliat în materie de securitate, angajându-se să crească exerciţiile militare comune şi să îmbunătăţească oferta americană extinsă de descurajare, inclusiv cu mijloace nucleare.

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Phenianului şi sora liderului său, Kim Yo Jong, a declarat că aceste măsuri ale Seulului şi Washingtonului sunt cele care “pun în pericol în fiecare moment” peninsula şi deteriorează “stabilitatea” acesteia.

“Avertizez că vom monitoriza fiecare mişcare a inamicului şi vom lua contramăsurile corespunzătoare, care sunt foarte puternice şi copleşitoare, împotriva tuturor acestor mişcări ostile împotriva noastră”, a adăugat ea. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *