Putin l-a chemat pe Lukașenko la Moscova. Au bătut palma pentru o nouă cooperare

Preşedintele Belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat, că îşi pune ţara la dispoziţie Moscovei ca zonă de desfăşurare pentru războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei.

Lukaşenkoa efectuat o vizită în Rusia, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin la reşedinţa acestuia din Novo-Ogarîovo, în afara Moscovei.
Potrivit informaţiilor difuzate sâmbătă de agenţiile de presă ruseşti, cei doi președinți de stat au discutat despre cooperarea dintre cele două ţări în materie de economie şi securitate.

Preşedintele Lukaşenko a subliniat cooperarea bilaterală în domeniul tehnologiei, afirmând că aceasta anihilează sancţiunile occidentale.

Ambele ţări sunt izolate la nivel internaţional în urma invaziei ruse în Ucraina, declanşate în urmă cu aproape un an.

Ţările occidentale nu au lipsit Rusia şi Belarus de potenţialul lor în ceea ce priveşte tehnologia informatică, a declarat Lukaşenko.
El a mai spus că Belarus produce deja aproximativ 1.000 de componente pentru aeronavele civile ruseşti MS-21 şi Sukhoi Superjet. Cu ajutorul Rusiei, ţara sa ar fi, de asemenea, capabilă să producă avioane pentru atac la sol, a a adăugat Lukaşenko. Astfel de aeronave sunt folosite pentru a susţine unităţile de infanterie şi pot ataca ţinte inamice la sol.

Încetarea livrărilor de cipuri occidentale şi tehnologie informatică ca urmare a sancţiunilor afectează industria Rusiei şi în special domeniul apărării. Industriei ruseşti de aviaţie îi lipsesc piesele de schimb pentru avioanele Airbus şi Boeing. Rusia a pierdut, de asemenea, multe din bombardierele sale Sukhoi Su-24 în atacurile asupra armatei ucrainene.

Preşedintele Vladimir Putin a evidenţiat faptul că Aleksandr Lukaşenko a păstrat moştenirea industrială a Uniunii Sovietice în Belarus, iar pe aceasta se poate construi o nouă cooperare.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *