Joe Biden a vizitat în secret Kievul. Prima vizită în Ucraina a liderului american de la începutul invaziei rusești

Președintele american Joe Biden a făcut o călătorie secretă la Kiev cu trenul, luni, 20 februarie 2023.

 Mai întâi, liderul american a zburat în Polonia, de unde a plecat cu trenul în capitala Ucrainei .

Călătoria președintelui Biden la Kiev a fost învăluită în secret.

Sosirea lui Biden în Kiev marchează prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei rusești.

„În timp ce lumea se pregăteşte să marcheze împlinirea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu preşedintele Zelenski şi pentru a reafirma angajamentul nostru ferm şi de nezdruncinat faţă de democraţia, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Când Putin şi-a lansat invazia, în urmă cu aproape un an, a crezut că Ucraina este slabă şi că Occidentul este divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. Dar s-a înşelat amarnic.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu preşedintele Zelenski şi cu echipa sa pentru o discuţie extinsă privind sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunţa o altă livrare de echipamente critice, inclusiv muniţie de artilerie, sisteme antiblindate şi radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene.

Şi voi împărtăşi faptul că, în cursul acestei săptămâni, vom anunţa sancţiuni suplimentare împotriva elitelor şi companiilor care încearcă să se sustragă sau să sprijine maşina de război a Rusiei. În ultimul an, SUA au creat o coaliţie de naţiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic şi umanitar fără precedent – iar acest sprijin va dura”, a afirmat președintele Joe Biden.

„Președinte Joe Biden, bun venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semn extrem de important de sprijin pentru toți ucrainenii”, este mesajul președintelui ucrainean postat pe Facebook.

Cortegiul de mașini al lui Biden a ajuns la Palatul Mariinsky imediat după ora locală 08:30. El a fost întâmpinat la intrare de Zelenski și de soția sa, Olena Zelenska.

„Vă mulțumesc că ați venit”, a spus Zelenski strângând mâna lui Biden, adăugând în același timp: „Este uimitor să vă văd”.

Oficialii de la Casa Albă negaseră că Biden va vizita Ucraina în timpul călătoriei sale programate în Europa de Est.

„Într-adevăr, Casa Albă a publicat duminică seară un program public pentru ziua de luni, care îl arăta pe președinte încă la Washington și plecând seara spre Varșovia, când de fapt era deja la jumătate de lume distanță”, scrie NYT.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat despre arme cu rază lungă de acțiune și un nou pachet de ajutor militar, a anunțat președintele ucrainean.

Vorbind după ce cei doi lideri au purtat discuții, Zelenski a afirmat că sprijinul militar va fi în valoare de 500 de milioane de dolari.

Casa Albă a adăugat că pachetul va include muniție HIMARS, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană.

De asemenea, vor fi impuse sancțiuni suplimentare Rusiei și companiilor care încearcă să „se sustragă sau să suplinească mașina de război a Rusiei”.

„În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu un sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – iar acest sprijin va dura”, se arată într-o declarație a președintelui Biden.

Cel puțin două avioane de supraveghere ale Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au zburat în cerc în apropierea graniței dintre Polonia și Ucraina, în timp ce Joe Biden vizitează luni Kievul.

Este posibil ca ambele zboruri să se învârtă în cerc în apropierea graniței ucrainene pentru a detecta orice amenințare în timp ce președintele american se află în Ucraina.

Acestea au început să monitorizeze zona la ora 22:00, ora Ucrainei, aseară, probabil în momentul în care a început călătoria lui Biden în țară.

După conferința de presă comună susținută de cei doi lideri, Biden a plecat din capitala Ucrainei către Varșovia, acolo unde se va întâlni cu aliații.

Lucian Ionescu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *