Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din China în dialog cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova. „Relaţiile internaţionale la ora actuală sunt complicate”

La ordinul președintelui rus Vladimir Putin, parlamentul de la Moscova a aprobat suspendarea participării Rusiei la singurul tratat care mai păstra cât de cât un echilibru pe linia dezarmării nucleare, START 3 (New START).

Acesta a fost, de fapt, motivul pentru care Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din China a sosit la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin.

Înaltul oficial chinez care i-a prezentat liderului de la Kremlin planul de pace elaborat de comitetul Central al Partidului Comunist pentru reglementarea conflictului din Ucraina.

Reunit într-o ședința de urgență, Parlamentul rus a început să legifereze deciziile anunțate de Vladimir Putin în discursul său despre starea națiunii. Printre  primele legi votate – suspendarea participării Rusiei la Tratatul de dezarmare nucleară START 3 (New START).

Tratatul limitează numărul de arme nucleare strategice la 1.550 de focoase şi 700 de sisteme balistice pentru fiecare dintre cele două state,  Rusia și Statele Unite, pe uscat, pe mare sau în aer.

Legat de această decizie a Rusiei, președintele SUA, Joe Biden, a afirmat că ”E o greşeală imensă!”, la summitul București 9, de la Varșovia.

”Relaţiile internaţionale la ora actuală sunt complicate, ele nu au devenit mai bune după destrămarea sistemului bipolar, ci dimpotrivă au ajuns într-o fază cu mult mai acută. În acest context, cooperarea în plan internaţional între China şi Federaţia Rusă, aşa cum am subliniat de mai multe ori, are o însemnătate deosebită pentru stabilizarea situaţiei internaţionale”, a susținut Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse.

”Vreau să subliniez că parteneriatul strategic şi cuprinzător dintre Rusia şi China nu a fost niciodată îndreptat împotriva cuiva şi cu siguranţă nu vom acceptă provocări sau ingerinţe din partea unor terţi”, a subliniat Wang Yi, diplomatul Chinei cu cel mai înalt rang.

Vizita oficialului chinez la Moscova are loc într-un moment în care Beijing-ul a elaborat un plan de pace în încercarea de a rezolva, ca mediator, conflictul  din Ucraina. Nu este exclus ca acest plan de pace, înainte de prezentarea publică, să-i fi fost adus la cunoștință lui Vladimir Putin.

Ca să arate că Vladimir Putin se bucură susținere masivă în războiul declanșat în Ucraina, autoritățile au organizat un miting  gigant, cu tentă patriotică, pe cel mai mare stadion din Moscova. S-a anunțat prezența a peste 200 de mii de persoane însă participarea voluntară este pusă la îndoială având în vedere că majoritatea au fost studenți, elevi și salariați în domeniul bugetar.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *