Modificări la plata facturilor de la gazele naturale

Factura de gaze naturale va putea fi achitată eşalonat de clienţii vulnerabili pe o perioadă de minimum 3 luni, potrivit unui proiect de Ordin lansat în consultare publică de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

 “Ţinând cont de dinamica pieţelor de energie din UE şi implicit din România, ANRE este într-un proces continuu şi constant de adaptare şi îmbunătăţire a reglementărilor comerciale în acord cu legislaţia primară şi cu necesităţile tuturor participanţilor la piaţă.

În acest sens, am elaborat şi supus consultării publice Proiectul de Ordin al ANRE pentru modificarea şi completarea unor Ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi de abrogare a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 96/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare, care aduce îmbunătăţiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienţilor finali.

 Proiectul de Ordin propune modificarea şi completarea unor prevederi deja existente, dar şi introducerea unor prevederi noi, dintre care menţionăm: eşalonarea la plată a facturii pentru clienţii vulnerabili, la cererea acestora, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi; în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura; detalierea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii”, se precizează într-un comunicat al ANRE.

Se schimbă toate facturile de gaze

Modificarea a fost introdusă deoarece au existat discuții privind complexitatea facturilor, atât de energie cât și de gaze. În Parlament s-a cerut să se găsească un format care să poată fi înțeles ușor de ”un consumator mediu”. Ca urmare, de la 1 aprilie se va reveni practic la vechiul format al facturilor de curent – similar celui dinaintea liberalizării pieței. Urmează și cele de gaze naturale.

Trebuie precizat că aceasta este o modificare pur ”cosmetică”. Prețurile la gaze naturale și la energia electrică pentru clienții casnici vor rămâne aceleași, adică cele conform măsurilor de plafonare care se aplică până la la 1 ianuarie 2025. În cazul gazelor, prețul plafonat este de maximum 0,31 lei/kWh.

Proiectul de Ordin este publicat în secţiunea “Documente de discuţie/Gaze Naturale/Reguli piaţa de gaze” a site-ului www.anre.ro, toate părţile interesate putând transmite observaţii şi propuneri până în data de 6 martie 2023.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *