Tensiuni majore între Coreea de Nord și Statele Unite. Avertisment cât o declarație de război

Ostilitățile între Statele Unite și Coreeea de Nord au ajuns la un punct crucial, depășindu-se linia în care amenințările și avertismentele s-ar situa doar la nivel declarativ.

Phenianul vede deja ca o declarație de război faptul că Statele Unite și Coreea de Sud fac împreună exerciții militare.

Kwon Jong-geun, șeful Departamentului Ministerului nord-coreean de Externe a afirmat, că „Statele Unite ar trebui să înțeleagă intuitiv consecințele pe care le va avea acest lucru”.

„SUA ar trebui să țină cont de faptul că, dacă persistă în acțiunile sale ostile și provocatoare împotriva RPDC, în ciuda protestelor și avertismentelor repetate, aceasta poate fi privită ca o declarație de război împotriva RPDC”, a declarat șeful departamentului într-un comunicat dat publicității de Agenția Centrală coreeană de știri (KCNA). 

Declarația menționează că singura modalitate de a opri escaladarea tensiunilor militare din Peninsula Coreeană este ca Statele Unite să demonstreze o poziție clară, și anume “abandonarea obligațiilor de a desfășura active strategice în Coreea de Sud și oprirea exercițiilor comune împotriva RPDC sub diferite nume de cod”.

Oficialul a declarat că Phenianul este “extrem de nemulțumit” de faptul că SUA și susținătorii săi au convocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Coreea de Nord pe 20 februarie, condamnând lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice intercontinentale. “Astfel, acestea au inclus dreptul legitim al unui stat suveran la autoapărare în agenda Consiliului de Securitate al ONU, protestăm ferm și îi condamnăm”, a subliniat el.

Avertisment

Declarația menționează că, în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU intenționează cu adevărat să contribuie la pacea și securitatea din Peninsula Coreeană, “va trebui să condamne ferm Statele Unite și Coreea de Sud pentru acțiunile lor de escaladare a tensiunilor militare, cum ar fi desfășurarea de mijloace strategice și exerciții militare comune la scară largă împotriva RPDC”. “În același caz, dacă (…) va fi circumnavigat de Statele Unite și vasalii săi și va servi ca un teatru în care nedreptatea administrează justiția… ca și în acest caz, nu va duce decât la un rezultat negativ și la o nouă escaladare a tensiunilor militare în regiune”, a declarat oficialul Ministerului nord-coreean de Externe.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *