Măsuri crescute împotriva spionilor ruși din UE. „Avem mulţi ruşi care nu sunt verificaţi”

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a afirmat, vineri, la conferința privind controlul frontierelor, care a avut loc la Atena, că trebui să se sporească controalele în legătură cu vizele și securitatea frontierelor.

Potrivit oficialului European, măsurile ar ajuta la a-i împiedica pe spionii ruşi să intre în spaţiul Schengen.

Comisarul european a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin “doreşte de asemenea să distrugă Uniunea Europeană… Suntem o ameninţare pentru el, avem democraţie, libertate, prosperitate”.

“Avem nevoie de controale mai stricte asupra cererilor de viză şi de o securitate mai mare la frontierele noastre”, a adăugat ea.

Un nou sistem de schimb de informaţii în spaţiul Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie

Un nou sistem de schimb de informaţii în spaţiul Schengen urmează să intre în vigoare la 7 martie, a precizat Ylva Johansson, apreciind că România şi Bulgaria ar trebui incluse, de asemenea, în spaţiul Schengen în acest an pentru a contribui la schimbul de informaţii în domeniul poliţiei.

“Astăzi, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt verificaţi de sistemul de schimb de informaţii din cadrul Schengen. Aceasta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt verificaţi”, a explicat ea.

Sunt necesare controale biometrice în cazul în care agenţi ar folosi paşapoarte false, a susţinut responsabilul european, menţionând că aproximativ 400 de spioni ruşi au fost expulzaţi din UE anul trecut.

În faţa acestei necesităţi de consolidare a controalelor la frontieră şi de utilizare a noilor tehnologii, comisarul UE a estimat că actualul buget european de “6,6 miliarde de euro pentru protecţia frontierelor nu este suficient”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *