Rusia a oprit furnizarea de țiței Poloniei. Reacția companiei PKN Orlen

Furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba către Polonia a fost sistată, a anunţat sâmbătă un responsabil al companiei poloneze de rafinare a petrolului PKN Orlen.

Începând cu februarie, după ce un contract cu Rosneft din Rusia a expirat, Orlen a primit petrol în baza unui acord cu Tatneft din Rusia.
“Reuşim să ne asigurăm aprovizionarea. Rusia a oprit livrările către Polonia, situaţie pentru care suntem pregătiţi. Numai 10% din petrol venea din Rusia şi îl vom înlocui cu petrol din alte surse”, a transmis Daniel Obajtek, director executiv al PKN Orlen.

Această companie afirmă că-şi poate aproviziona rafinăriile cu petrol importat pe cale maritimă şi nu va fi afectată aprovizionarea cu benzină şi motorină.

Înainte ca UE să pună sub embargo livrările maritime de petrol din Rusia, Orlen a încetat să cumpere petrol și combustibili rusești pe mare. Portofoliul de aprovizionare al companiei include acum petrol din Africa de Vest, Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și Golful Mexic. Orlen are, de asemenea, un contract de furnizare cu Saudi Aramco din 2022.

Livrările maritime ajung în Polonia printr-un terminal petrolier din Gdansk, la Marea Baltică.

Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *