Avertisment din partea Bruxelles-ului. Cea de-a doua tranşă din PNRR e pusă sub semnul întrebării

Oficialii de la Bruxelles încep încet, încet să vadă ceea ce trebuia să vadă de mai mult timp.
Corupția din România este un flagel care guvernează țara, iar exemplele sunt nenumărate.
Pădurile sunt la cheremul infractorilor, care sunt mână în mână cu autoritățile, șpaga este un mod de viață în foarte multe domenii, justiția se face că nu vede (de ce oare?) nimic din toate acestea, iar cei care reclamă fapte de corupție sunt dați afară de la serviciu.
Chiar dacă, se dorește să se ascundă gunoiul sub preșul rușinii, oficialii de la Bruxelles început să fie nemulțumiți, iar acordarea celei de-a doua tranşe din PNRR e pusă sub semnul întrebării.
Ultimul exemplu este modificarea în Parlament a legii avertizorilor de integritate. Problemele sunt legate de faptul că avertizorii sunt prea puțin protejați de lege. În județul Neamț, de exemplu, avertizorii care au reclamat fapte de corupție la Serviciul de Ambulanță au fost concediați.
Avertizori de integritate la nivelul Serviciului Județean de Ambulanță Neamț, soții Baicu au reclamat angajări trucate, dar și șpăgi care ar fi fost date conducerii acestui serviciu de diverse persoane care doreau să fie confirmate în posturile de ambulanțieri pe perioada pandemiei de COVID-19.
Arestările făcute, inclusiv la nivelul conducerii serviciului, au fost urmate de decizii greu de explicat. Cei doi soți de la care a pornit ancheta DNA au fost concediați de Dorice Albu, care de 9 ani conduce interimar Servicul de Ambulanță Neamț.
Claudia Baicu, fostă şefă HR Serviciul Judeţean de Ambulanţă Neamţ: “În Serviciul de Ambulanță Neamț, managerul este un fel de Dumnezeu. (…) Am ajuns unde am ajuns, amândoi fără locuri de muncă, după 16 ani de muncă corectă. Un an de zile ne-au hărțuit zi de zi, dintr-odată nici o hârtie pe care o făceam nu mai era bună.”
“Angajările din cadrul SAJ Neamţ la care se referă soții Baicu, acestea sunt cele din perioada pandemiei COVID 19 (…) s-au făcut într- o altă modalitate decât cea obişnuită printr-o procedură simplificată dispusă de Ministerul Sănătăţii. Astfel încât acea modalitate nu poate fi imputată managerului de la SAJ Neamţ sau conducătorului vreunei alte instituții teritoriale. (…) Soţii Baicu susţin că au fost nedreptăţiţi şi hărţuiti (…) De ce au fost concediaţi? Dumnealui – pentru că a fost depistat sub influenţa băuturilor alcoolice la serviciu, în timpul programului de lucru, dumneaei – pentru abateri repetate şi grave în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor specifice de serviciu”, a reacționat Dorice Albu, manager interimar al SAJ Neamț.
Comisia Europeană a condiționat acordarea tranșelor de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și de existența unei astfel de legi. Ar fi o garanție suplimentară că fondurile europene vor fi cheltuite cât mai corect.
Emanuel Ungureanu, deputat USR: “Parlamentul refuză prin majoritatea parlamentară să facă o lege a avertizorului care să-i protejeze în mod real pe ei. (…) Semnalul pentru sistem este tăcere, vedeți, soții Baicu au vorbit, sunt dați afară.”
Așa cum era de așteptat, conducerea Ministerului Sănătății refuză să comenteze oficial cele întâmplate la Ambulanța Neamț.
Între timp, Comisia Europeană a cerut din nou României să explice de ce consideră că legea nou modificată a avertizorilor de integritate ar transpune corect directiva europeană, de vreme ce nu oferă suficientă protecție celor care sunt avertizori de integritate.
Lucian Ionescu