Măsură extremă la granița Poloniei. Anunțul făcut de ministrul adjunct de Interne, Maciej Wonsik

Polonia a devenit un refugiu-cheie pentru oponenţii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi Varşovia a devenit unul dintre cei mai fermi susţinători ai Kievului de când Rusia, principalul aliat al Belarusului, a invadat Ucraina în februarie 2022.

În urmă cu două săptămâni, Polonia a închis unul dintre cele mai importante puncte de trecere a frontierei. Ca urmare, Belarus a criticat decizia Poloniei, afirmând că aceasta ar putea duce la o ruptură gravă a relațiilor dintre cele două țări.

“Acţiunile autorităţilor poloneze ar putea conduce la un colaps de ambele părţi ale graniţei”, a declarat comitetul de frontieră al Belarusului într-un comunicat distribuit pe reţele sociale.

De asemenea, Polonia nu exclude închiderea completă a granițelor cu Belarus, a anunțat ministrul adjunct de Interne, Maciej Wonsik, la postul public de radio polonez.

„Polonia este pregătită pentru diverse situații și nu aș exclude situația în care nu vom avea circulație peste granița cu Belarus”, a spus el.

Potrivit acestuia, Varșovia este pregătită și vizează acțiuni suplimentare. Între timp, Wonsik a menționat că Polonia “așteaptă anumite semnale” din partea părții belaruse înainte de a face următorii pași.

Context

Ministrul adjunct de externe polonez Pawel Jabłoński, la rândul său, a declarat pe 21 februarie că republica este pregătită să închidă complet circulația peste granița cu Belarus, dacă considerentele de securitate o cer.

Polonia a restricționat pe 20 februarie circulația camioanelor la ultimul punct de control de lucru cu Belarus – la punctul de trecere a frontierei Kukuryki – Kozlovichi.

Începând cu 18 februarie, Belarus a impus restricții asupra camioanelor și tractoarelor înmatriculate în Polonia: intrarea și ieșirea pentru acestea sunt posibile numai prin secțiunea belaruso-poloneză a frontierei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *