Compania ungurească Wizz Air se retrage din Republica Moldova. Reacția Chișinăului: O decizie „foarte stranie”

Fără nici un anunț prealabil sau un motiv plauzibil, compania ungurească Wizz Air se retrage din Republica Moldova, începând cu data de 14 martie.
Se pare, că această decizie ar avea, totuși, la bază motive de securitate, ca urmarea a amențărilor de securitate din această țară.
„Wizz Air a monitorizat îndeaproape situația securității din Moldova și a fost în permanență în contact cu diverse autorități și agenții locale și internaționale, pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță și securitate ale operațiunilor.
Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chișinău începând cu data de 14 martie.
După data de 14 martie, Wizz Air va oferi zboruri suplimentare din Iași, pentru a sprijini pasagerii din Chișinău. Acest lucru presupune o nouă rută de la Iași către Berlin, precum și creșterea frecvenței zborurilor către Barcelona, Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, Londra Luton și Treviso din Iași, care este cea mai apropiată destinație din reţeaua Wizz Air.
Rutele de la Chișinău către Budapesta și Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască. Capacitatea rămasă care operează în prezent cu destinația Chișinău va fi relocată către alte destinații din rețeaua Wizz Air.
Anunț făcut prin e-mail
Deocamdată, Chișinăul nu a comunicat oficial dacă „Wizz Air” a consultat sau nu în prealabil autoritățile moldovene în privința sistării zborurilor, dar din reacția Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova se subînțelege că asemenea preîntâmpinări nu au avut loc. Neoficial, în discuția cu corespondentul DW din Chișinău, responsabilii de domeniu din structurile guvernamentale de la Chișinău au apreciat decizia companiei ungare ca fiind „foarte stranie”. Cert este că, momentan, nicio alertă de securitate care să vizeze întreruperea zborurilor prin Moldova nu este activă.
Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Moldova susține că a fost notificată cu privire la suspendarea zborurilor de către „Wizz Air” prin e-mail. AAC precizează că s-a aflat „în permanentă colaborare și discuții” cu reprezentanții companiei, informându-i despre procedurile aplicate în scopul asigurării unui nivel corespunzător al siguranței și securității aeronautice. „Decizia luată de către Wizz Air a creat incertitudine, având în vedere că în data de 14 februarie operatorul aerian a solicitat aprobarea programului de zboruri pentru sezonul de vară, iar luni, 27 februarie, acesta a fost aprobat de către AAC.
Sperietori false din toate părțile
De când a început războiul în țara vecină, Republica Moldova se confruntă zilnic cu provocări hibride de securitate. În ultima vreme acestea s-au înmulțit. Pe de o parte, se încearcă crearea panicii în rândul cetățenilor, iar pe de altă parte este alimentată ura și neîncrederea oamenilor în instituțiile statului.
Săptămâna trecută, trei comunicate difuzate oficial de Moscova au încercat să acrediteze falsul precum că Ucraina ar intenționa să atace regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Scopul era inducerea fricii de război și generarea unui val de refugiați din Transnistria spre Chișinău. Autoritățile moldovene au reușit să demonteze acest fals iar planul rusesc a eșuat.
Săptămâna aceasta a fost repus în aplicare scenariul destabilizării Moldovei prin proteste cu oameni plătiți, transportați organizat cu autocarele spre Chișinău. Aceste proteste organizate de partidele pro-ruse, gestionate de la distanță de oligarhi fugiți din Moldova, urmăresc antagonizarea societății – divizarea în două părți gata să lupte între ele.
În aceste zile, Moldova este împroșcată cu sperietori false din toate părțile, inclusiv pe filiera agenților ruși de influență din România. În acest context se înscrie și știrea falsă despre așa-zisa „relocare” a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova. Falsul a fost demontat de către Ministerul Apărării Naționale din România, care precizează că imaginile folosite pentru propagarea acestui fake news sunt de la pregătirea paradei militare de 1 decembrie anul trecut.
Alertă falsă de raid aerian la Tiraspol
O altă provocare a fost pusă marți dimineață în aplicare la Tiraspol. La două posturi de radio rusești din regiunea transnistreană a fost difuzată alertă de raid aerian. Autoritățile separatiste pro-ruse de la Tiraspol au spus că cele două posturi de radio au fost atacate de hackeri și au cerut populației să nu intre în panică.
În paralel se lucrează la paralizarea justiției moldovenești. Oamenii care au deservit regimurile cleptocratice până în 2021 încearcă să blocheze sistemul prin propriile demisii în lanț pentru a bloca, pe de o parte, dosarele de mare corupție în care sunt cercetați oligarhii fugari, iar pe de altă parte, pentru a bloca procesul de evaluare externă a întregului corp de judecători.
Lucian Ionescu