Mersul pe jos face piciorul frumos. 11 minute care-ți prelungesc viața

Un nou studiu realizat de Universitatea Cambridge arată, că o simplă plimbare rapidă până la magazin și înapoi ar putea să te salveze de la o moarte prematură.

De fapt, până la unul din 10 decese premature ar putea fi prevenite dacă toată lumea ar reuși să facă cel puțin jumătate din nivelul recomandat de activitate fizică.

În timp ce specialiștii le transmit oamenilor să încerce să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată în fiecare săptămână, doar o plimbare rapidă de 11 minute în fiecare zi ar putea fi suficientă pentru a te salva de la unele complicații grave de sănătate.

Beneficiile celor 11 minute de exerciții fizice pe zi

Mersul pe jos timp de cel puțin 11 minute în fiecare zi poate reduce riscul de deces prematur cu aproape 25%, potrivit celui mai mare studiu de până acum privind activitatea fizică, morbiditatea și mortalitatea.

Publicat în British Journal of Sports Medicine, studiul ambițios a analizat datele de sănătate a peste 30 de milioane de oameni, căutând corelații între cât de mult s-au mișcat oamenii și cât de mult și cât de bine au trăit.

Descoperirile sale arată că, chiar și cantități mici de exerciții fizice contribuie la îmbunătățiri semnificative ale longevității și pot reduce riscul de boli de inimă și multe tipuri de cancer sau deces.

Poate cel mai inspirator studiu, analiza statistică sugerează că 1 din 10 decese premature ar putea fi evitate dacă fiecare dintre noi s-ar ridica și s-ar mișca puțin mai mult decât fac mulți dintre noi în prezent.

Prin cumularea studiilor cu un total de peste 30 de milioane de participanți, cea mai recentă cercetare Cambridge a constatat că doar 75 de minute de exerciții fizice pe săptămână pot reduce riscul de cancer cu 7%.

De asemenea, a fost suficient pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 17%.

Pentru anumite tipuri de cancer, reducerea riscului a fost și mai mare. Cancerul la gât, leucemia mieloidă, mielomul și cancerul cardiac gastric au avut un risc cu 14-26% mai mic.

Cancerul pulmonar, hepatic, endometrial, de colon și de sân au înregistrat, de asemenea, un risc mai mic cu 3-11%.

Profesorul James Woodcock de la unitatea de epidemiologie MRC a declarat: „Știm că activitatea fizică, cum ar fi mersul pe jos sau mersul cu bicicleta este bună pentru dumneavoastră, mai ales dacă simțiți că vă crește ritmul cardiac. Dar ceea ce am descoperit este că există beneficii substanțiale pentru sănătatea inimii și pentru reducerea riscului de cancer, chiar dacă nu reușiți să faceți decât 10 minute mișcare în fiecare zi”.

75 de minute de aur pe săptămână

Ceea ce au arătat datele cumulate este că 150 de minute de activitate săptămânală moderată ar trebui să rămână în centrul antrenamentului nostru. Persoanele care au reușit acest nivel au avut cu 31% mai puține șanse de a muri prematur decât persoanele inactive.

Dar, din moment ce două treimi din cei peste 30 de milioane de participanți nu au făcut prea mult exerciții fizice, cercetătorii au analizat și efectele unei mișcări mai reduse. În mod surprinzător, efectele au fost semnificative.

Bărbații și femeile care au combinat doar 75 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate, sau aproximativ 11 minute pe zi, au avut cu 23% mai puține șanse de a muri prematur din orice cauză decât persoanele care s-au mișcat mai puțin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *