Alertă în toată Europa. Guvernele trebuie să facă de urgență un plan de rezervă

Situația nu este deloc fericită în aproape toate zonele Europei, după această iarnă lipsită de precipitații.

Specialiștii afirmă că ne așteaptă o vară mai grea decât anul trecut.

În aceste condiții, În mai multe state europene au început să se ia măsuri pentru preîntâmpinarea unui adevărat dezastru.

Din cauza secetei, de joi sunt restricții la consumul de apă în anumite regiuni din Spania, Franța va impune limitări în consumul de apă, iar în Italia s-a înființat o celulă de criză la guvern, pentru a întocmi un plan de economisire a apei.

E stare excepțională în Catalonia din cauza secetei. Rezervele de apă au scăzut până la 27%. Este nivelul cel mai scăzut din ultimii 120 de ani.

Specialiștii spun că ar trebui să plouă zilnic 50 de litri pe metru pătrat timp de 4 luni pentru ca rezervele să se refacă.

Șase milioane de spanioli din peste 200 de localități vor suferi restricții de apă. Consumul este limitat la 230 de litri pe lună și nu este exclusă întreruperea furnizării de apă în anumite intervale orare.

Și în Franța vor fi restricții la consumul de apă. Francezii se confruntă cu o lipsă a precipitațiilor fără precedent. În anumite zone, nu a plouat deloc de 32 de zile.

Guvernul pregătește un plan de sobrietate pentru apă bazat pe măsuri de restricție și pe reducerea consumului. Franța este în stare de alertă din cauza secetei.

Guvernul Italian a decis formarea unei celule de control care va întocmi un plan național pentru gestionarea crizei de apă. În nordul peninsulei se așteaptă o vară mai grea decât anul trecut.

Pentru 3 milioane și jumătate dintre italieni, apa potabilă nu va mai putea fi garantată în acest an. Seceta este deja la nivelul anului trecut, ceea ce înseamnă că, la vară, nu vor mai exista rezerve care să poată fi folosite în perioadele de caniculă.

Cel mai afectat este nordul Italiei, unde unele râuri au un nivel de 4 ori mai scăzut decât cel normal.

Așa-numită “secetă de iarnă” afectează aproape toată Europa. Nu a nins suficient, nu plouă destul, iar prognoza la nivel european arată că și următoarele săptămâni vor fi sărace în precipitații.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *