A fost distrus un mit despre uleiul de floarea soarelui. Este sau nu nociv pentru organism?

Mulți cercetători și nutriționiști consideră că uleiul de floarea soarelui este nociv pentru organism, mai ales când este folosit la prăjeli.

Contrar credinței populare, consumul de ulei de floarea-soarelui nu crește riscul de boli cardiovasculare.
Oamenii de știință spanioli au efectuat un studiu care a durat 11 ani.

În perioada experimentului, aceștia au analizat dieta a 40.000 de persoane cu vârste cuprinse între 29 și 69 de ani. Experții nu au găsit nicio legătură între consumul de ulei de floarea-soarelui și un risc crescut de boli cardiovasculare.

„Am reușit să desființăm mitul conform căruia mâncarea prăjită este dăunătoare pentru inimă din cauza faptului că pentru prăjire se folosește uleiul de floarea-soarelui. Dar nu negăm faptul că un consum regulat de cartofi prăjiți și pește are un efect negativ asupra sănătății”, a declarat autorul studiului, Michael Litzman de la Universitatea din Regensburg.

În timpul prăjirii, alimentele absorb o cantitate mare de ulei de floarea-soarelui. Acest lucru duce la creșterea în greutate și apoi la consecințe negative asupra sănătății.

Uleiul de floarea soarelui este bogat în grăsimi polinesaturate şi în vitaminele A și E (are cel mai mare procent de vitamina E dintre toate uleiurile), iar consumat cu moderație reduce nivelul colesterolului “rău”. Folosiţi uleiul de floarea soarelui pentru salate și mai putin pentru prăjit întrucât la temperaturi mari, se descompune în substanțe nocive pentru organism. Adăugaţi uleiul în ciorbe, supe, tocănițe sau paste doar la final dupa ce s-a încheiat fierberea felului de mâncare, evitând  astfel schimbarea structurii chimice a acestuia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *