Cine are de câștigat de pe urma vaccinurilor anti-COVID? Milioane de doze expirate vor fi distruse

Ministrul Sănătății din Bulgaria, Asen Medjdiev, a afirmat, că se va distruge o „cantitate uriașă” de vaccinuri împotriva COVID-19 expirate şi nu intenţionează să-şi refacă stocurile.

“În acest moment, nu mai există persoane care să vaccineze” populaţia, a spus ministrul interimar al sănătăţii Asen Medjdiev în cadrul unui interviu pentru televiziunea de stat din Sofia.

După ce a distrus deja “cantităţi uriaşe” de vaccinuri expirate, Bulgaria trebuie să distrugă alte 2,8 milioane de doze în acest an, a adăugat oficialul citat.

El a anunţat Comisia Europeană că Bulgaria este în favoarea rezilierii contractului cu BioNTech/Pfizer, în baza căruia ţara sa este obligată să cumpere vaccinuri împotriva coronavirusului până în 2025, a adăugat Medjdiev.

Această poziţie este susţinută şi de Polonia, Republica Cehă şi Lituania, a spus el.

Bulgaria are cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva COVID-19 din UE. Numai 30% din populaţia sa de 6,5 milioane are o imunizare de bază împotriva virusului, potrivit datelor oficiale. În Bulgaria nu au mai existat măsuri de protecţie obligatorii împotriva virusului de la jumătatea lunii noiembrie.

Unor români pandemia le-a făcut mult bine

Și în Romania, DNA a început o anchetă în rem, în legătură cu faptele, fără să fie incriminate persoane. Procurorii s-au sesizat din oficiu din cauza suspiciunilor că au fost comandate cantități prea mari de vaccin raportat la populația eligibilă pentru vaccinare. Din acest motiv, multe vaccinuri au expirat iar unele au fost revândute sau donate.

În august 2020, Curtea de Conturi din România a descoperit o serie de nereguli consemnate într-un raport remis Parlamentului, în care se vorbește de daune de 700 de milioane de lei.

Raportul privește rezultatul controlului privind achizițiile derulate de autoritățile locale și centrale pentru a stopa efectele epidemiei de coronavirus.

Documentul arată că au existat 147 de abateri de la legislația achizițiilor publice, 200 de abateri privind realitatea și exactitatea datelor reflectate în evidențele financiare și 382 de abateri de la calitatea gestiunii economico-financiare.

Controlul a fost declanșat după ce Parlamentul a cerut Curții de Conturi, prin Hotărârea adoptată în 16 aprilie, să verifice modul în care s-au gestionat resursele în perioada pandemiei.

Impactul financiar constatat a fost că au existat abateri financiare de 659 de milioane de lei (aproape 137 milioane euro), un prejudiciu de peste 38 de milioane de lei, iar 647.000 de lei reprezintă venituri suplimentare care nu s-au încasat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *