Viktor Orban ține cu dinții de Vladimir Putin și atacă NATO și UE. Un USR-ist îi cere socoteală

Declarațiile premierului ungar Viktor Orban prin care sare în apărarea prietenului său, președintele rus Vladimir Putin, au iritat iarăși întreaga Europă.

De asemenea, Orban s-a poziționat pro-război în Ucraina și a lansat acuzații la adresa NATO și UE.

În acest context, liderul senatorilor USR, Radu Mihail,  a cerut vineri liderilor UDMR să-și clarifice poziția față de cele mai recente declarații ale premierului ungar Viktor Orban.

”Nu este un secret pentru nimeni că UDMR este un aliat și susținător al lui Viktor Orban și al partidului său. Este plin site-ul UDMR de discursuri ale lui Orban, au fost mereu braț la braț de fiecare dată când FIDESZ și Viktor Orban au avut nevoie de voturile maghiarilor din România la alegerile din Ungaria.

UDMR, partid aflat la guvernare, trebuie să-și clarifice poziția față de aceste declarații. Nu trebuie să existe loc de interpretări pe o asemenea temă”, a scris liderul senatorilor USR.

Premierul ungar Viktor Orban a relatat, într-un interviu pentru săptămânalul elveţian Weltwoche, că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus că problema sa “sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia”

“Problema lui Putin, mi-a spus acesta, sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a amplasa armament acolo. În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate dormi liniştit noaptea”, a declarat Viktor Orbán.

Orbán a mai afirmat că nu vrea să-și imagineze ce se va întâmpla dacă Rusia pierde războiul.

„Rusia este o putere nucleară. Ar fi un șoc geopolitic, un cutremur potențial devastator la scară globală, mult mai grav decât prăbușirea Iugoslaviei. Simplul fapt că acum astfel de scenarii sunt abordate cu lejeritate în Occident arată o detaşare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare faţă de realitate, demonstrează lipsa de percepere a riscurilor existente ale propriilor politici”, a arătat el.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *