Barbarie ca-n Evul mediu. „M-a trădat, ucideți-o!”

O poveste desprinsă din Evul mediu s-a întâmplat recent lângă Roma, Italia, unde un bărbat a fost trimis în judecată pentru maltratare.

Practicile discriminatorii la adresa femeilor sunt des întâlnite și promovate de fundamentalismul religios, ajungând de multe ori să fie ucise cu pietre.

Bărbatul și-a dus soția într-o pădure de la periferia capitalei italiene și le-a cerut copiilor să arunce asupra sa cu pietre: „M-a trădat, ucideți-o!”

Cei doi, un băiat și o fată, au refuzat să-și lovească mama, au început să plângă și i-au cerut tatălui lor să aibă îndurare față de ea și să nu-i oblige să o rănească. Din fericire, tatăl s-a lăsat înduplecat de copii și le-a satisfăcut cererea.

Odată ajunsă acasă, femeia, speriată pentru ea și pentru copii, l-a denunțat pentru hărțuire și violență în familie.

Era convins că soția îl înșela

Bărbatul, extrem de gelos din fire, a acuzat-o pe femeie de adulter și de-a lungul timpului îi controla în mod obsesiv telefonul și geanta, punându-i și pe copii să facă acest lucru. Mai mult, ea nu putea ieși din casă decât însoțită de cel puțin unul dintre cei doi copii.

Credința bărbatului, dusă la extremism, devenise o povară pentru întreaga familie. El își obliga soția și copiii la perioade lungi fără mâncare, îndeosebi în timpul Postului Mare („Quaresima” la italieni – n.r.).

De asemenea, membrii familiei trebuiau să se roage de mai multe ori pe zi, dar totul a devenit de nesuportat atunci când i-a dus în pădure, cerând copiilor să-și ucidă mama cu pietre pentru o vină imaginară. O „pedeapsă” pentru trădare, spunea el, prevăzută de Vechiul Testament.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *