Haos pe litoralul românesc. Vor fi demolate toate clădirile construite fără autorizație

Inspectoratul de Stat în Construcții a trimis o adresă către primăriile de pe litoral să verifice zonele și să identifice construcțiile ridicate haotic.

Acțiunea a demarat, ca urmare a seismului din Turcia, unde clădirile construite haotic s-au prăbușit, omorând zeci de mii de oameni.

De asemenea, controalele din România au în vedere și clădirile construite fără autorizație pe plajele românești, ridicate în limita a două sute de metri de la linia coastei.

Potrivit autorităților, toate clădirile care nu îndeplinesc normele de siguranță, precum și cele fără autorizație de construcție, vor fi demolate.

Pe plajele de pe litoralul românesc există construcții ridicate fără autorizații sau care nu se încadrează în limitele stabilite prin aceste documente. Sunt cazuri în care clădirile ridicate nu au legătură cu proiectul aprobat. Unele dintre acestea se găsesc în zona dintre între Venus și Saturn.

Cristian Radu, primar Mangalia: Dacă în contracte apar construcții de 60-90 mp, pe teren au 300-350 m pătrați sau mai mulți. Nu ai cum să vii cu utilitățile îngropate în nisip, nu știu cine poate autoriza așa ceva.

În Costinești, autoritățile locale au început să verifice construcțiile cu ajutorul angajaților din birourile de urbanism.

Dorin Jeanu, primar Costineşti: Am delimitat cei 200 m de la țărmul mării și acum vom lua toate construcțiile să verificăm toate autorizațiile pe toată lungimea plajei.

Dacă angajații primăriilor găsesc construcții ridicate fără a respecta legea, îi vor notifica pe proprietari să le desființeze, spune prefectul din Constanța.

Silviu Coșa, prefectul judeţului Constanţa: Ordonanța de Urgență prevede instituirea unei zone de protecție la 200 m de luciul apei în care construcțiile sunt interzise.
În cazul în care proprietarii nu vor demola singuri construcțiile, autoritățile le vor pune la pământ în 30 de zile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *