Indicele ROBOR în scădere. Rate mai mici pentru datornicii la bănci

Românii cu rate la bănci, care depind de indicele ROBOR se pot bucura, deoarece, acest indice a avut luni cea mai mică valoare din ultimele 8 luni.

Vor crește însă ratele care depind de celălalt indice, IRCC şi cele pentru credite în euro cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 6,96%.  Cel mai mic procent din acest an. A coborât sub 7 la sută de la finalul lunii februarie, iar trendul s-ar putea menține. Acest lucru se vede deja în valoarea ratelor.

De exemplu, unii clienți care au credite tip “Prima Casă”, în valoare de 55.000 de euro, au fost înștiințați de bănci că vor plăti mai puțin cu aproximativ 135 de lei, din aprilie. Asta după ce ratele lor au crescut cu aproape 800 de lei, în ultimul an. 

Analiștii explică scăderea indicelui ROBOR mai ales prin faptul că băncile au rămas cu mulți bani în conturi, în ultima perioadă.

Explicația este, că băncile nu prea maid au credite, iar oamenii sunt mai prudenți și nici nu se mai încadrează la creditele de care au nevoie din cauza dobânzilor crescute.

ROBOR rămâne însă aproape dublu față de cât era în în aceași perioadă a anului trecut. În ultimul an, creșterea inflației a dus și la ridicarea ROBOR peste dobânda BNR. Acum, tendințele s-au inversat.

Băncile comerciale cotează că se împrumută între ele, la toate scadențele, mai ieftin decât dacă s-ar împrumuta la Banca Națională. Toți indicii ROBOR sunt sub 8%. Asta în condițiile în care dobânda BNR pentru facilitatea de creditare este de 8%. 

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, va crește din nou de la 1 aprilie: de la 5,71%, la 5,98%. Acest indice este decalat cu două trimestre față de ROBOR. De exemplu, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro, rata ar urma să fie mai mare cu aproximativ 50 de lei, de la începutul lunii următoare. 

Analiștii avertizează că ratele vor crește și pentru creditele în euro cu dobândă variabilă. Euribor la 3 luni, echivalentul indicelui ROBOR pentru moneda europeană, a urcat la 2,84%, în condițiile în care, acum jumătate de an, era sub 1%.
Analiștii se asteaptă ca dobânzile la creditele în lei și în euro să rămână, anul acesta, la un nivel ridicat, chiar dacă inflația e în scădere în România și în zona euro.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *