Oameni cu suflet mare la Călărași. Sute de oameni salvați prin programul Crucii Roșii

Chiar dacă se știe că sunt multe zone din România unde nu există asistență medicală, iar viața oamenilor este doar la voia lui Dumnezeu, nimeni din sistemul medical nu se preocupă pentru a face ceva sigur în acest sens.

Medici de familie nu există, un punct de prim ajutor, nici atât, nu mai vorbim de cabinete medicale care au funcționat cândva, dar acum, nu mai sunt eficiente economic.

În anul 2012 a fost implementat în unele locuri un program de prim ajutor prin Crucea Roșie prin care se asigura asistență medicală de urgență în satele izolate.

Voluntarii care au acţionat în astfel de comunităţi din toată ţara, până în 2014, au reuşit să salveze viaţa a 390 de oameni. În ciuda acestui fapt, autorităţile locale nu au fost interesate să susţină financiar programul, chiar dacă nu presupune cheltuieli mari. Singurul județ unde mai funcționează acum este Călărași.

Satul Socoalele este una dintre cele 27 de comunităţi rurale din Călăraşi unde asistenţa de urgenţă se aplică.

Florica Ciuraru are în grijă numeroşi vârstnici cărora le ţine sub control tensiunea şi glicemia

Între cele trei sate ale comunei Dragoş Vodă e o distanţă de aproximativ opt kilometri, pe care Florica Ciuraru îi străbate cu maşina personală, ca mediator sanitar. Este angajată a primăriei locale, dar şi voluntar al Crucii Roşii.

Programul punctelor de prim-ajutor în sate izolate din judeţul Călăraşi funcţionează din 2017.

La început au fost 17 localităţi, acum sunt 27, unde activează 32 de voluntari.

Pentru administraţiile locale, efortul financiar, lunar, nu e mare. Însă pentru a-i convinge pe primari să susţină programul a fost nevoie de mult efort şi ambiţie.

Crucea Roşie Română a aplicat din 2012, timp de doi ani, programul Puncte de prim-ajutor în sate izolate. Au fost alese câte una sau două comunităţi din fiecare judeţ, unde asistenţa medială nu există.

Efectele devastatoare ale iernilor trecute au fost un argument foarte solid, în Călăraşi.

Programul de prim ajutor în sate izolate va fi reluat, la nivel naţional, în vara acestui an.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *