8 Martie, Ziua Internațională a Femeii. Tradiții și flori

Începuturile acestei sărbători nu sunt legate de flori, dulciuri și bucurie. Ideea a apărut într-o perioadă în care femeile erau grav nedreptățite și începeau lupta pentru drepturi.

Așa, că, Ziua Femeii serbează curajul și puterea celor care au jucat un rol extraordinar în societate, dar le celebrează și pe femeile din viața fiecăruia dintre noi, de la iubite, la mame, colege și prietene.

Cum a apărut Ziua Internațională a Femeii

Prima zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat față de condiţiile lor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, ziua de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului.

În SUA nu este mare fast

Deși 8 martie nu este o sărbătoare oficială în Statele Unite, multe organizații și grupuri de „advocacy” pentru drepturile femeilor organizează evenimente și campanii pentru a aduce în atenția publică problema inegalității de gen și a drepturilor femeilor.

În ceea ce privește cadourile, în Statele Unite există o altă sărbătoare similară cu Ziua Internațională a Femeii, și anume Ziua Mamei (Mother’s Day), care are loc în a doua duminică din luna mai. În această zi, femeile și mamele primesc multe cadouri.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie în România și în lume

În România, de 8 Martie, bărbații oferă flori și cadouri femeilor din viața lor. Fie că vorbim de iubite, colege, colaboratoare sau alte relații, reprezentantele sexului frumos primesc în această zi daruri din partea bărbaților.

Totuși, simbolurile zilei de 8 Martie sunt fără doar și poate florile. De la un buchet de ghiocei, la lalele sau aranjamente elaborate cu trandafiri sau alte flori din florării, orice este potrivit pentru această zi în care sunt sărbătorite femeile.

Se obișnuiește ca florile să fie însoțite de un mesaj de 8 martie sau o urare de primăvară.

O altă tradiție românească legată de Ziua Internațională a Femeii și de data de 8 martie se referă la mărțișoarele primite în dar pe 1 Martie, ca simboluri a venirii primăverii. Se spune în popor că este bine ca mărțișoarele să fie purtate în piept de doamne și domnișoare până pe data de 8 Martie. După această zi, ele pot fi prinse de crenguța unui copac înflorit.

Ziua Femeii este sărbătorită pe 8 martie și în alte țări de pe glob și în fiecare loc sunt diferite tradiții și obiceiuri specifice.

De exemplu, în Italia, Albania și Rusia, bărbații le oferă femeilor în această zi mimoze galbene. În alte țări precum Portugalia, Spania, România și altele, pe 8 martie seara, femeile ies în oraș alături de prietenele lor, fără bărbați.

Ce flori se oferă de 8 Martie

Fiind o sărbătoare asociată cu începutul primăverii, de Ziua Femeii se oferă în special flori specifice acestui anotimp.

În România, tradițional, la 8 Martie se oferă flori cadou femeilor. Cele mai populare flori oferite de Ziua Femeii sunt ghioceii, lalelele, narcisele sau freziile.

Lalelele sunt asociate cu primăvara și reprezintă dragostea sinceră. Narcisele sunt flori care simbolizează în general primăvara, reînnoirea, optimismul și bucuria. Ele sunt asociate cu începutul noului anotimp și cu renunțarea la vechiul. În plus, narcisele sunt adesea asociate cu sentimentul de respect și recunoștință.

Pe de altă parte, freziile sunt flori care simbolizează în general pasiunea, entuziasmul, bucuria și optimismul.

În această zi este bine primit și un buchet de ghiocei. Aceste flori de primăvară care simbolizează regenerarea, speranța și optimismul. Ghioceii sunt asociați cu începuturile, schimbările și reînnoirea și sunt considerați flori norocoase, fiind oferiți ca un cadou special și ca un semn de încurajare pentru a-ți urmări visele și aspirațiile.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *