Muniție pentru Ucraina fabricată în România. Fabrici de armament ucrinene relocate în țara noastră

Primul an de război a arătat prin modul uluitor în care cele două părți consumă muniția că producția de muniție din partea industriei de apărare occidentală e un punct slab.

Deși multă lume s-ar fi așteptat ca slăbiciunea să fie unitatea politică a Europei în sprijinirea Ucrainei, s-a dovedit că producția în caz de război major ar fi o problemă.

De remarcat că recent președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus un program comun european de achiziție de muniție.

Însă până la conectarea industriei de apărare din România la programul european, reprezentanții industriei noastre se arată tentați de relocarea fabricilor de armament din Ucraina pe teritoriul României.

Industria de apărare spune că are tot ce e necesar pentru a începe producția

Viorel Manole, directorul Patromil (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară), sub egida căruia se află majoritatea companiilor din industria de apărare, a afirmat, că industria e mai mult decât capabilă să acopere o asemenea sarcină, mai ales că printre comenzi cam bate vântul iar liniile de producție sunt libere.

„Noi industria de apărare am solicitat acest lucru. Noi dorim, știm să facem și avem deja niște parteneriate inclusiv de relocări de industrie ucraineană. Spre exemplul Patromil are un acord de colaborare cu asociația similară din Ucraina semnat acum 5 ani. Avem deja canalele”, a precizat Viorel Manole.

Întrebat la ce relocări se referă mai exact în condiții de război, directorul Patromil a precizat că la fabricile de armament.

„Relocări la fabricile ucrainene care sunt lovite, chiar și acum putem să facem treaba aceasta, în condiții de război. Pentru că noi nu dăm în brânci de comenzi. Nu avem o problemă cu capacitățile să fie prea pline”, a conchis directorul Patromil, care a adăugat că a discutat problema cu diplomați români, dar și cu Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene.

Avantajul Europei de Est în fața marilor industrii de apărare din Vest

Viorel Manole a precizat că în contextul războiului din Ucraina marele avantaj al industriilor de apărare din statele din Europa de Est e tipul de armament sovietic pe care Ucraina îl folosește. 

„Dimensiunea geopolitică primează, dar în același timp există și dimensiunea militară. Țări precum Germania sau Franța sunt puternice, dar nu au în fabricație tipurile de muniție care se utilizează azi în Ucraina. Aceste tipuri de muniție se fac în Europa de Est, regiune care e capabilă să reînceapă producția și chiar să furnizeze niște modele modernizate din punct de vedere precizie – lovitură la țintă. Dar racheta și obuzul e cel utilizat, de tip sovietic.

Noi suntem într-o alianță, noi industria de apărare nu facem politică, dar suntem fericiți că în cele din urmă avem și un ambasador al SUA în România. Avem nevoie de toate resursele disponibile în țară și în străinătate”, a conchis directorul Patromil.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *