Scandal uriaș în Italia. Se interzice fumatul în locuri publice

Guvernul Meloni pregătește o nouă represiune împotriva fumatului, extinzând interdicția în anumite locuri în aer liber și vizând, de asemenea, țigările electronice.

Propunerea a întâmpinat multă rezistență din partea unor miniștri, dar și sin partea societății civile.

Italia interzice fumatul în locuri publice

La douăzeci de ani de la legea Sirchia, care în 2003 a interzis fumatul în spațiile publice interioare, ministrul Sănătății din guvernul actual, Orazio Schillaci pregătește noi restricții. Proiectul prevede ca interzicerea fumatului să fie extinsă și în unele locuri în aer liber, precum parcurile publice, unde trebuie respectată o distanță minimă de doi metri în prezența copiilor și a femeilor însărcinate, în stațiile de transport în comun, și la mesele în aer liber la restaurante și baruri, care vor trebui să amenajeze spații separate pentru fumători și nefumători. Interdicții care vor afecta și țigările electronice și cele dintutun incalzit.

Salvini, împotriva măsurii

Un proiect de reformă care, însă, nu a fost pe placul multora. Printre vocile critice venite dinspre guvern se numără și ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, care a atacat în special extinderea la țigările electronice, considerând-o excesivă.

Acesta este comentariul lui pe rețelele de socializare: „Țigările electronice ajută mulți oameni să renunțe la cele normale. Fiind un fost fumător care a renunțat acum 4 ani, interdicția de a le fuma în aer liber pare exagerată.”

Sgarbi acuză: „Viziune dictatorială și intimidantă”

Cu totul alt calibru au obiecțiile subsecretarului pentru Cultură, Vittorio Sgarbi, pentru care inițiativa ar merge împotriva libertăților individuale și a bunului simț al oamenilor, ajungând să fie o imixtiune a statului în viața cetățenilor. Criticul de artă nu ezită să o compare cu formele comuniste de dictatură:

„Interzicerea este nerezonabilă pentru că nu poluezi aerul cu țigări. Mi se pare că ministrul Schillaci are o viziune dictatorială și intimidantă, centrul-dreapta este o zonă de bun simț și asta este ceva tipic unui regim comunist autoritar și dictatorial. Dacă acum Schillaci vrea să demonstreze că este comunist, bine, dar eu nu accept”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *