Sistemul informatic din sănătate e din nou la pământ. Casa de Asigurări dă rateuri spre disperarea oamenilor

Medicii de familie nu pot elibera rețete compensate, bolnavii nu pot obține trimiteri la medicii de spacialitate, farmaciile nu pot elibera medicamente decât cu bani.

Acesta este sistemul sanitar din România, unde cei din conducerea ministerului Sănătății spun că totul este numai lapte și miere, iar digitalizarea este viitorul.

Într-adevăr, totul arată un viitor în agonie, un sistem bolnav, care chiar el are nevoie urgentă de o schimbare totală.

Și asta, pentru că varianta off-line nu este o soluție pe termen lung. De aproape două săptămâni, sistemul informatic al Casei de Asigurări dă rateuri. Medicii nu pot raporta servicii și nu pot introduce reţete. Iar când merge, sistemul funcţionează greu şi în scurt timp cedează din nou. Iar pacienţii aşteaptă ca totul să se rezolve pentru că altceva nu mai au de făcut.

Rodica Tănăsescu, medic de familie: A mers dis-de-dimineaţă, la 5-6, sau seara la 10-11-12 noaptea, când am încercat să validăm unele reţete și servicii. Dacă se blochează de tot, tot sistemul de sănătate va fi blocat și în spitale și în ambulatorii de specialitate, și în laboratoare.

Reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spun că ştiu despre deficienţe şi încearcă să le remedieze, în condițiile în care sistemul este subdimensionat la nivelul anului 2008.

Larisa Mezinu, purtător de cuvânt al CNAS: Încă de luni, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft remedierea de urgență a problemelor care au dus la aceste disfuncţionalităţi. Din informațiile dezvoltatorilor, platforma va funcţiona mult mai bine, de astăzi.

Erorile pornesc de la partea sistemului care atestă dacă un pacient este asigurat sau nu.

Sandra Alexiu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie: Nu putem să dăm reţete pe mai multe luni, dacă un pacient doreşte să îşi ia o reţetă, el are o schemă stabilă de tratament şi vrea să îşi ia o reţetă pentru trei luni, el nu poate să şi-o ridice în sistem off-line pentru că nu îşi poate lua de la farmacie reţeta fracționată. Asta înseamnă că nu poate să îşi ia bucățica din fiecare lună, trebuie să plătească totul deodată.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *