Franța se pregătește de război. 12.000 de militari din 8 țări NATO participă la operațiunea Orion 2023

Armata franceză a început cel mai mare exercițiu din ultimele decenii. 12.000 de militari din 8 țări NATO participă la operațiuni de amploare ce se vor desfășura pe pământ, în aer și pe mare.

Războiul din Ucraina a determinat Parisul să anunțe că, în următorii ani, va crește considerabil cheltuielile pentru apărare.

3 avioane de mare capacitate A400 M au parașutat în jur de 700 de militari francezi care au avut ca misiune infiltrarea în spatele liniilor inamice. Alte 3 aparate au lansat la sol echipamente grele pentru luptători. Scenariul a făcut parte din exercițiul Orion 2023, la care iau parte 7000 de militari francezi și 5000 din SUA, UK, Germania, Grecia, Italia, Olanda și Spania.

“Avioanele ne permit să lovim repede, tare şi departe. Reprezintă o armă unică pentru armata franceză, care ne permite să nu fim constrânşi de distanţe şi să lovim în spatele liniilor inamice”, a afirmat Thibault, paraşutist în armata franceză.

La Orion participă atât nave franceze, cât și aliate. Scenariile implică și debarcarea în anumite zone a sute de militari și vehicule grele.

Căpitanul Charles, genist: “Cred că în prezent armata franceză trebuie să lucreze constant cu alte ţări. E foarte important să colaborăm şi e logic să ne antrenăm cu partenerii, chiar şi la exerciţiile naţionale.”

Manevrele organizate de francezi vor dura o lună, se vor termina la sfârșitul lui martie și vor costa peste 35 de milioane de euro.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *