Reguli mai aspre pentru toți șoferii din UE. Reforma UE privind permisele de conducere

Uniunea Europeană plănuiește o reformă majoră a permiselor de conducere, ca urmare a creșterii foarte mari a mortalității pe șosele.

Conform planurilor de la Bruxelles, persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor trebui să dovedească în mod regulat că sunt încă apte să conducă.

Uniunea Europeană are o viziune: până în 2050 nu ar trebui să mai existe decese pe șosele în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Un obiectiv extrem de ambițios, mai ales când se cunosc cifrele actuale. În 2022, 20.600 de persoane și-au pierdut viața pe șosele.

Este o creștere față de cei doi ani pandemici din 2020 și 2021, când au murit sub 20.000 de persoane. Pentru a atinge marele obiectiv, UE plănuiește o reformă majoră a permiselor de conducere, care, printre altele, ar trebui să îmbunătățească siguranța rutieră. Una dintre cerințe: în viitor, permisul de conducere al șoferilor de peste 70 de ani ar trebui să fie verificat la fiecare cinci ani.

În unele țări din UE, șoferii cu vârsta de peste 70 de ani sunt testați periodic pentru a se verifica dacă mai pot conduce cu adevărat. În prezent, UE dorește să introducă acest lucru pentru toate statele membre.

Permise de conducere la bătrânețe

Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, reforma vizează modificarea duratei de valabilitate a permiselor de conducere. Astfel, acestea ar urma să fie valabile 15 ani în întreaga UE, în loc de zece ani, cât erau până acum. În plus, permisele de conducere ar urma să devină digitale, astfel încât reînnoirea să poată fi procesată și online.

Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu ar trebui să se mai aplice tuturor persoanelor de peste 70 de ani: persoanele în vârstă vor primi atunci permise de conducere valabile doar cinci ani. Iar acest lucru ar trebui să facă posibilă verificarea periodică a aptitudinii seniorilor de a conduce.

Măsura în care se verifică acest lucru ar trebui să fie în continuare o decizie a statelor membre. Acest lucru înseamnă că statele membre pot, de asemenea, să lase ca, atunci când șoferul își reînnoiește permisul de conducere, să se asigure că este în continuare capabil să conducă.

Cu toate acestea, conform proiectului, în cazul în care, “în timpul îndeplinirii formalităților”, devine clar că solicitantul nu mai îndeplinește standardele medicale, se poate ordona o examinare medicală. Dacă autoritatea care eliberează permisul de conducere dorește acest lucru, atunci un expert trebuie să îl verifice pe șofer.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *