Sângeroasa „Zi Națională a Jurnaliștilor”. Un agent de securitate a fost ucis, iar cinci jurnalişti şi trei copii răniţi

Un atentat cu bombă a avut loc la Mazar-i-Sharif, în nordul Afganistanului, în cursul unei ceremonii dedicate jurnaliştilor.

În urma exploziei un agent de securitate a fost ucis, iar cinci jurnalişti afgani şi trei copii răniţi.

Explozia s-a produs când un grup de copii a început să intoneze imnul naţional, după discursul rostit de un înalt responsabil taliban.

Un agent, care supraveghea clădirea unde avea loc ceremonia la subsol, a fost ucis, iar cinci jurnalişti şi trei copii au fost răniţi, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Balkh, Mohammad Asif Waziri.

“A fost haos după producerea exploziei, toată lumea încerca să găsească o cale de scăpare de teamă că se va prăbuşi clădirea’, a afirmat jurnalistul Atif Arian, rănit la ureche, adăugând că unii dintre colegii săi de breaslă au fost “grav răniţi”.

Evenimentul a fost organizat de un centru cultural pentru a marca “Ziua Naţională a Jurnaliştilor”.

Jurnaliştii afgani au fost permanent ţinta unor atacuri chiar şi înainte ca talibanii să preia puterea în august 2021. Mai multe dintre aceste atacuri au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Această explozie intervine la două zile după asasinarea în acelaşi oraş a guvernatorului provinciei Balkh, a cărei capitală este Mazar-i-Sharif.

Mohammad Dawood Muzammil a fost ucis joi într-un atentat sinucigaş comis chiar în biroul său de către un combatant al Statului Islamic, care “s-a repezit spre el detonându-şi centura explozivă”. Atentatul a fost mai târziu revendicat de către gruparea jihadistă într-un comunicat publicat de organul său de propagandă Amaq.

Mohammad Dawood Muzammil este unul dintre cei mai înalţi responsabili talibani care au fost asasinaţi de la revenirea talibanilor la putere în august 2021.

Revenirea talibanilor la putere a pus capăt a două decenii de luptă împotriva forţelor NATO şi SUA, ducând la o reducere semnificativă a violenţei. Dar de anul trecut, Statul Islamic a devenit cea mai mare provocare de securitate pentru guvernul de la Kabul.

Cele două grupări împărtăşesc o ideologie islamistă sunnită austeră, dar Statul Islamic luptă pentru stabilirea unui “califat” mondial, în timp ce talibanii vor să conducă un Afganistan independent.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *