Moscova forțează căderea guvernului de la Chișinău. Poliția avertizează: „vor fi noi acțiuni de destabilizare și dezordini în masă”

După ce preşedinta Maia Sandu a anunţat luna trecută că în Moldova s-ar pregăti destabilizări regizate de Moscova, deputata Partidului „ŞOR” Marina Tauber a chemat toate partidele din ţară la protest.

Maia Sandu a spus că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea ŞOR şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc”.

„Mișcarea Pentru Popor”, formată în jurul partidului oligarhului Ilan Șor, a anunțat că va organiza un nou protest duminică, 12 martie, în centrul Chișinăul împotriva guvernării Maiei Sandu.

Poliția națională a avertizat că are informații că se încearcă „acțiuni de destabilizare și dezordini în masă, lucru confirmat și de președinta Maia Sandu.

„Poliția Națională deține informația că în timpul protestului se intenționează organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă. În acest context, solicităm organizatorilor și participanților să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului”, a transmis, sâmbătă, Poliția Republicii Moldova într-un comunicat de presă.

Pentru a evita apariția tensiunilor, poliția a cerut „asociației obștești cu insigne și însemne ilegale, care se deplasează în fața coloanei de participanți să fie cu fețele descoperite”.

În caz că nu sunt respectate prevederile, poliția transmite că „nu va tolera nici o formă de provocare sau agresiune, inclusiv asupra angajaților săi”. Riscurile de acțiuni destabilizatoare în timpul protestului programat duminică au fost confirmate și de președinta Maia Sandu.

„De fiecare dată există asemenea riscuri, dar până acum instituțiile noastre au demonstrat că știu să țină situația sub control. Am certitudinea că și de acum încolo vor asigura ordinea publică”, a precizat Maia Sandu.

Anterior, reprezentanții Partidului „ȘOR” au declarat că ar fi intimidați pentru a nu participa la protest. „Mișcarea Pentru Popor” declară că mitingul de duminică, 12 martie, în fața Parlamentului va avea loc, iar cetățenii vor insista în continuare ca guvernarea să plătească integral facturile pentru lunile de iarnă.

În urmă cu trei zile, CNN a relatat că serviciile secrete americane consideră că indivizi care au legături cu Rusia încearcă să pornească o insurecție împotriva liderilor Republicii Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat public luna trecută că ea crede că guvernul rus plănuiește „o serie de acțiuni care implică diversioniști cu pregătire militară, deghizați în civili, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra clădirilor guvernamentale și luări de ostatici”.
Ultimul protest al „Mişcării pentru popor” a fost în 28 februarie, iar manifestaţia nu a fost lipsită de tensiuni. La intrarea în oraş au fost oprite mai multe autocare şi microbuze care transportau persoane ce voiau să se alăture protestului, deşi adunările publice fuseseră interzise la Chişinău, ca urmare a unei vizite a preşedintei Greciei. 

La protestul din 28 februarie, în fruntea coloanei de protestatari care au fost aduşi în centrul Capitalei s-a aflat un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme speciale de culoare neagră, cu inscripţia „Scutul Poporului”. Pe lângă faptul că au condus coloana de protestatari, bărbaţii păreau să supravegheze atent mulţimea.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *