Preşedintele sârb Aleksandar Vucic nu recunoaşte independenţa Kosovo și instituie o „mişcare populară pentru stat”

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic doreşte să instituie o “mişcare populară pentru stat” ca măsură împotriva declarării independenței a provinciei Kosovo.

Cu toate presiunile Uniunii Europene de normalizare a relațiilor între Serbia și Kosovo, acest lucru este greu de realizat.

Într-o sală de sport a orăşelului Vranje din sudul Serbiei, în faţa a numeroşi activişti, preşedintele Vucic a cerut oamenilor să se alăture noii sale mişcări “nepartizane”, care urmează să fie fondată până la începutul lunii iunie.

Scopul său este “politica înţeleaptă, prudentă şi responsabilă”, a spus el.

În ceea ce priveşte Kosovo, Serbia se aşteaptă la “multe situaţii dificile”, a declarat preşedintele Vucic vineri seara la un canal TV sârb ca justificare a iniţiativei sale. El doreşte să se adreseze în mod special oamenilor din afara partidelor.

La Vranje, şeful statului a reiterat că nu va recunoaşte independenţa Kosovo “nici de facto, nici de jure”.

Aceasta contrazice planul de normalizare pe care UE l-a propus celor două părţi toamna trecută. Acest plan prevede, printre altele, ca Serbia să nu mai blocheze aderarea Kosovo la organizaţii internaţionale precum ONU. În schimb, Pristina ar trebui să permită comunităţii etnice de sârbi din Kosovo să formeze o asociaţie.

Următoarea încercare de mediere a UE în acest sens este programată pentru 18 martie la Ohrid, în Macedonia de Nord, unde preşedinte Vucic se va întâlni cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008 şi ambele aspiră să adere la UE.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *