Rețele pro-ruse, destructurate în Republica Moldova. Ce au descoperit anchetatorii

Mai mulți membri ai unei reţele “orchestrate de Moscova” au fost arestați, sâmbătă seară, în urma unor percheziții efectuate de Poliția din Republica Moldova.

În urma percheziţiilor efectuate sâmbătă seara, 25 de bărbaţi au fost interogaţi de anchetatori, iar şapte au fost reţinuţi, a declarat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernătean, într-o conferinţă de presă.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor pro-ruse aveau ca scop organizarea unor acțiuni pentru destabilizarea țării și înlocuirea guvernului de la Chișinău cu unul care să fie coordonat de Moscova.

Un agent a reuşit să se infiltreze în grupul condus de un ruso-moldovean, a precizat el, citând ”zece ore” de înregistrări video şi audio.

”Informaţiile despre implicarea grupărilor din Federaţia Rusă au fost confirmate, inclusiv de agentul nostru sub acoperire, care a intrat în contact cu persoana din Moscova, sub pseudonimul ‘Mayin Sandu’, trimis la Chişinău pentru a efectua instruirile necesare.

Acesta este un individ cu cetăţenie dublă, atât a Republicii Moldova, cât şi a Federaţiei Ruse, care în repetate rânduri şi-a schimbat numele. Acesta a sosit la Chişinău pe 9 martie pentru a stabili programul de mai departe.

În urma acţiunilor de urmărire, implicit înregistrărilor video, s-a aflat despre infiltrarea a zece grupuri, a câte 5-10 persoane, cu anumite însemne, responsabile de măsurile de destabilizare, cu o remunerare de circa zece mii de dolari per capita”, a spus Viorel Cernăuţeanu.

Autorităţile moldoveneşti au explicat că au acţionat după ce “au primit informaţii despre organizarea de către serviciile speciale ruseşti a unor acţiuni destabilizatoare pe teritoriul nostru prin intermediul unor demonstraţii”.

Mai multe acţiuni de protest au început în capitala Republicii Moldova încă în toamna anului 2022. Problemele invocate de protestatari ţin de aspecte sociale, cum ar fi sărăcia, creşterea preţurilor, nemulţumirile faţă de guvernare ş.a.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *