SUA intervin în dejucarea planurilor Moscovei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova. Ajutor financiar de 300 de milioane de dolari

Washingtonul a decis acordarea unui ajutor financiar, în valoare de 300 de milioane de dolari Republicii Moldova, cu scopul ca această țară să-și asigure securitatea energetică.

Conducerea de la Casa Albă acuză Rusia că vrea să destabilizeze situaţia din Republica Moldova pentru a răsturna guvernarea pro-europeană de la Chişinău.

În acest context, Casa Albă a anunţat că va coopera cu autorităţile moldovene pentru a dejuca planurile Rusiei.

Coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Moscova vrea să-şi atingă scopul folosind serviciile sale secrete, care ar sta în spatele protestelor de la Chişinău.

Kirby a transmis avertismentul în ajunul unor noi manifestaţii de stradă anunţate pentru duminică la Chişinău de Partidul Șor și “Mișcarea pentru Popor”.

John Kirby: “Nu vedem acum o amenințare militară directă și imediată a Rusiei la adresa Moldovei, dar pe măsură ce Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia încearcă să slăbească guvernul de la Chişinău, probabil pentru a avea la Chișinău o administraţie mai prietenoasă Rusiei. Mai exact, elemente rusești care au legături cu serviciile ruse de informații încearcă să pună în scenă proteste în Moldova, pentru a alimenta și orchestra o insurecție împotriva guvernului moldovean.”

Washingtonul anunță și că va continua să finanţeze guvernul de la Chişinău pentru a face faţă consecinţelor războiului din Ucraina.

Un nou sprijin financiar american în valoare de 300 de milioane de dolari va ajunge în Republica Moldova.

Angela Grămadă, preşedinte Experts for Security and Global Affairs România: “Chiar dacă nu au fost anunțate măsurile concrete care vor fi luate cu ajutorul acestor resurse financiare, eu bănuiesc că ele se vor transforma în subvenții pentru populația, pentru cetățenii din Republica Moldova. De ce? Pentru că prețurile la resursele energetice sunt foarte mari în continuare și foarte mulți nu își permit să achite facturile pentru gazele naturale sau pentru energie electrică.”

În plus, Statele Unite vor face și schimb de informații cu guvernul de la Chișinău, pentru a scoate la iveală “identitatea și activitățile actorilor ruși” care amenință securitatea Republicii Moldova.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *