Bombe inteligente pentru Ucraina. Ce sunt JDAM-ER

Comandantul forţelor aeriene americane în Europa (USAFE), generalul James Hecker a anunțat, că aviaţia ucraineană este de acum echipată cu bombe „inteligente” JDAM cu rază lungă, de concepţie americană, capabile să lovească obiective la o distanţă de 72 km după aruncarea din avioane de luptă de concepţie sovietică.

Generalul american a făcut acest anunţ la un simpozion ţinut între 6 şi 8 martie la Aurora, în statul american Colorado că Ucraina este deja în posesia unor bombe cu ghidaj de precizie de tip „Joint Direct Attack Munition-Extended Range” (JDAM-ER).

„Recent, am obţinut muniţii de precizie (pentru Ucraina) care au o rază extinsă şi care merg puţin mai departe decât bomba aruncată prin gravitaţie şi care au un ghidaj de precizie”, a declarat generalul Hecker. „Este o capacitate recentă pe care le-am putut-o da în ultimele trei săptămâni”, a adăugat el.

Generalul Hecker a confirmat pentru The War Zone că vorbeşte despre JDAM-ER. Afirmatiile sale se coroborează cu o informaţie publicată pe 21 februarie de agenţia economică Bloomberg care arăta că armata americană se străduie să livreze asemenea muniţii Kievului pentru a rezista invaziei ruse.

Agenţia de stat rusă TASS a relatat vineri despre utilizarea unei bombe echipate cu un kit JDAM de către armata ucraineană în apropierea oraşului Bahmut (estul Ucrainei), teatrul unor lupte intense de mai multe săptămâni. TASS cita un oficial al Republicii populare Doneţk (DPR, recunoscută numai de Rusia), Yan Gajin, care vorbea despre un „test” de aruncare dintr-un avion de luptă MiG-29.

Kiturile JDAM standard, concepute de grupul Boeing, sunt concepute pentru a fi cuplate cu diverse tipuri de bombe „simple” din seria Mk 80 (între225 şi 907 kg), transformându-le în arme cu ghidaj de precizie. Kitul JDAM complet se compune dintr-o coadă nouă care conține striații ale sistemului de ghidare inerțial de navigare (INS) asistat de GPS montate pe corpul bombei, ceea ce îi dă o capacitate limitată de a plana spre ţinta desemnată.

Potrivit constructorului, versiunea Extended Range a kitului JDAM are aripi ce se desfăşoară după lansarea armei şi îi oferă astfel o rază de acţiune de 72 km, adică de trei ori mai mare decât versiunea originară a JDAM (24 km).

Statele Unite au livrat deja Ucrainei rachete anti-radiaţie AGM-88 HARM („High-speed, Anti-Radiation Missiles) pe care militarii ucraineni au reuşit să le adapteze la avioanele lor de vânătoare-bombardiere Mig-29 de fabricaţie sovietică.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *