Rețea infracțională destructurată de procurorii brașoveni. Afacere ilegală cu cai uciși într-un abator din Brașov

O rețea infracțională care acționa în mai multe județe ale țării a dost destructurată de procurorii brașoveni, după o verificare a actelor de proveniență a cailor sacrificați la un abator din Brașov.

Infractorii au cumpărat cai de la persoane fizice,  apoi ar fi ucis ilegal animalele într-un abator din Braşov, după care trimiteau carnea la export, însoţită de acte false privind provenienţa şi starea de sănătate a animalelor înainte ca acestea să fie ucise

Printre cei vizaţi în această speţă se numără şi medici veterinari, unii angajaţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, alţii care au atestat de liberă practică, care emiteau documente false în aşa fel încât carnea animalelor ucise să poată introdusă în circuit pentru consumul uman.

Activitatea grupului infracţional din care făceau parte inclusiv funcţionari angajaţi într-o instituţie publică a început în noiembrie anul trecut.

”În mod uzual, una dintre persoanele bănuite, administrator al unei societăţi comerciale, ar fi achiziţionat cai de la diverse persoane, fără documentele legale, şi i-ar fi transportat, de asemenea, fără îndeplinirea condiţiilor de legalitate, către un abator din judeţul Braşov, unde animalele erau ucise, fără drept. Uciderea animalelor s-ar fi făcut prin participarea altor membri din familie, care ar fi falsificat paşapoartele, astfel încât să rezulte că ecvidele erau în proprietatea de drept a societăţii comerciale.

Întreaga acţiune de falsificare ar fi fost sprijinită de medicul veterinar, care ar fi inserat date nereale, în aşa fel încât toată documentaţia să aibă formă aparentă de legalitate a provenienţei şi transportului cailor, ca la final, animalele aduse să fie ucise cu nerespectarea obligaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

La final, activitatea ilegală era legalizată prin certificatul emis în fals de medic, acesta confirmând prin ştampilă şi semnătură sănătatea animalelor, pe care le declara «bun pentru consumul uman»”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Poliţia judeţeană Braşov.

Surse judiciare au declarat că printre cei vizaţi de anchetă se numără cinci medici veterinari, unii cu atestat de liberă practică, alţii angajaţi al Direcţiei Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Carnea animalelor ucise ilegal în abatorul din Braşov era trimisă în Italia, unde grupul infracţional avea o conexiune, în persoana unui cetăţean italian. Acolo, carnea era procesată şi pusă pe piaţă sub formă de prosciutto, consumatorii finali fiind italienii.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *