„Taxa de cutremur” șochează România. Seismele, un „lux ținut la secret”

Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) dă informații referitoare la un cutremur decât după achitarea unei taxe care variază, funcție de cererea solocitantului.

Concret, un cetățean din Gorj, dorind date suplimentare despre cutremurele produse în județ, a aflat despre existența taxelor respective (introduse din 2020).

Astfel, persoanele care solicită date suplimentare despre cutremure trebuie să achite o taxă de 20 de lei per eveniment (magnitudine, intensitate) sau o taxă de 120 de lei/oră pentru rapoarte speciale (tectonică, analize complexe).

„…de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului cer bani dacă vrei detalii despre cutremurele înregistrate cu aparatura cumpărată din bugetul de stat, mai mult cer bani și pentru „manopera” de citire a datelor, citire făcută de un angajat plătit din, ați ghicit!, bugetul de stat. De ce fac asta? Simplu, să nu îi streseze nimeni.

PS: Stațiile amplasate în Gorj, acum o lună, nu apar în listă!”, conform lui Cristi Tudor, localnic din Lelești, comună apropiată de epicentrele cutremurelor produse în Gorj.

Lucian Ionescu

Incredibil, dar adevărat. INFP a instituit „taxa de cutremur” - GAZETA de  SUD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *